Komplex bývalého panského domu v městysi Lhenice z přelomu 16. a 17. stol., zdobený sgrafity. V soukromém vlastnictví; rod Gregorů vlastní toto sídlo přes dvě staletí, vyjma doby komunistické vlády. Zrekonstruováno na počátku 21. století.
pohled na vlastní patrový dvoukřídlý panský dům
Lhenice jsou městys na jihu Čech v Šumavském podhůří, 7 km jihozápadně od Netolic v okrese Prachatice. Přes náměstí kdysi procházela obchodní cesta z Českého Krumlova do Netolic.
Dominantou náměstí je kostel sv. Jakuba Většího (viz samostatné heslo) s farou, bývalá radnice a domy ve stylu jihočeského baroka. Komplex bývalého panského domu č. p. 156 stojí severně pod kostelem.
Jaroslav Špiroch, 9.8. 2014

historie

Městečko, původně osada, se připomíná od r. 1283 jako majetek zlatokorunského kláštera, jehož se r. 1420 zmocnili Rožmberkové. V r. 1437 císař Zikmund zastavil Lhenice městu Táboru, jemuž byly, jsouce r. 1544 povýšeny na městečko (nyní městys), zkonfiskovány po nezdařené vzpouře r. 1547. Koupili je Rožmberkové a s výjimkou počátku 17.století, kdy je držel darem Martin Grejnar z Veveří a z Mysletína, sdílely

Encyklopedie českých tvrzí, 2.díl, kolekt. aut., nakl. Argo, 2000, UPČ,sv.2,kolekt.aut.,nakl.Academia,1978,Jaroslav Špiroch, 9.8. 2014
    Sled majitelů: 1600 - Martin Grejnar z Veveří a z Mysletína 1605 - Petr Vok z Rožmberka 1612 - páni ze Švamberka 1622 - páni z Eggenbergu 1719 - páni ze Schwarzenberga 1782 - Jan Gregora 2002 - Robert Gregora ? - Karel Gregora
    UPČ,sv.2,kolekt.aut.,nakl.Academia,1978, Hrady,zámky a tvrze, které přežily r.2000,Jihočeský kraj,R.Pourová,nakl.Herbia,2006, Jaroslav Špiroch, 9.8. 2014

popis

Protáhlý areál panského domu ještě s náznakem obranné funkce zaujal polohu na terase, přístupné po rampě pod kostelem kulisovou branou s bosovaným ostěním, charakteristickým pro rožmberské stavby. Východní stranu tvoří dlouhé obdélné stavení, do dvora pouze přízemní, jeho vnější průčelí nad silnicí je mnohem vyšší. Severní i jižní části jsou podsklepeny, na severu, kde klesá terén nejvíce, jsou

Jihočeský kraj,  Prachatice  (PT), Lhenice