Důl Pavel I. byl založen mezi Litvínovem a Loukou v roce 1894 a provozován byl až do roku 1930. Měl jednu těžní a jednu větrací jámu, které na povrchu doplňovala nezbytná technická zařízení, strojovna, kotelna apod. Do dnešní doby se zachovaly trosky.
© Prudký Martin, 11/2018
K rozhodnutí založit důl Pavel I. došlo roku 1887 v drážďanské investiční bance Greditanstalt für Industrie und Handel in Dresden, která na zakoupených důlních mírách severně od vsi Louka zadala vyměření a geologickému průzkumu firmě Julius Thielle z Oseka. Brzy po zřízení dolu jej drážďanská banka prodala se ziskem Německo-rakouské horní společnosti ve Vídni, z jejíhož vlastnictví se dostává do rukou Těžařstva lomských uhelných dolů (Gewerkschaft Brucher Kohlenwerke). Stavba budoucího dolu byla zahájena v roce 1894 a těžba již o rok později. Důlní pole se rozkládalo mezi Litvínovem a Loukou, severně od ochranného pilíře železniční tratě Podmokly (Děčín) - Chomutov a ve své době patřil důl k největším v revíru. Hnědé uhlí bylo těženo až z hloubky 266,991 m m pod zemským povrchem, jáma měla průměr 3,800 m a cihlová výztuž měla sílu ...
    Ústecký kraj,  Most  (MO), Horní Litvínov