Barokní kaple postavena r. 1762. Nad vstupními dveřmi znak rodu Langendorfových. Ke kapli chodívalo procesí, od r. 1953 procesí zakázána, následně kaple ničena. R. 2012 začala oprava kaple. R. 2013 znovu vysvěcena.
Kaple Čtrnácti sv. Pomocníků u České Bělé
© Pavel Vítek 09/2018
Obec Česká Bělá leží 9 km severovýchodně od Havlíčkova Brodu a 9 km jižně od Chotěboře. Okolo obce vede silnice I/34 spojující Havlíčkův Brod s Poličkou a Svitavami. Železniční trať obcí ani poblíž nevede. Autobusy je spojení s Havlíčkovým Brodem, Chotěboří, Jihlavou, Hradcem Králové, Prahou a s obcemi v okolí. Kapli Čtrnácti sv. Pomocníků najdeme jižně od obce na Ševcově, dříve Šibeničním vrchu. Vedle kaple stojí bývalý letecký traťový maják a kaple i maják jsou nepřehlédnutelné.
historie

V roce 1754 koupil panství Bělá baron Severin z Langendorfu. Majitel panství nechal v roce 1762 postavit barokní kapličku Čtrnácti sv. Pomocníků na Šibeniční hoře, dnes Ševcově kopci. Ve středověku stávala na Šibeničním vrchu šibenice. Nad vstupními dveřmi do kapličky je umístěn znak rodu Langendorfových s latinským nápisem SEMPER FIDELIS, v překladu Vždy věrný. V kapli byl umístěn obraz Čtrnácti svatých pomocníků. V roce 1842 provedl jeho opravu malíř Karel Kasala. Nový obraz na počátku 20. století namaloval Josef Rejsek a ten visí v kapli dodnes. Ke kapli vždy na sv. Marka, to je 25. dubna, chodilo procesí, za druhé světové války se změnilo v prosebný pochod. Od roku 1953 byla procesí ke kapli zakázána. V letech 1958–1962 byla kaplička systematicky ničena až téměř úplně zmizela. Až v roce 2012 se začalo s její opravou. Na kapli byl vyměněn krov, krytina a kaple dostala novou fasádu. Objevily se dva výklenky a i…  číst dále

Pavel Vítek - zdroj: informační tabule u kapličky, 14.10. 2018

Vysočina,  Havlíčkův Brod  (HB), Česká Bělá