průmyslový vodovod

Dolní Zálezly - Ledvice
Průmyslový vodovod pro zásobování hydrogenačního závodu v Záluží u Mostu vznikl za II. světové války. Počátkem 60. let 20. století zkrácen do elektrárny Ledvice, které slouží dodnes.
Čerpací stanice ze silnice I/30 (od jihu)

Průmyslový vodovod Dolní Zálezly - Ledvice

Graficke pismenko Pro provoz závodu na hydrogenaci hnědého uhlí v Záluží u Mostu (Sudetenländische Treibstoffwerke) bylo nutné zajistit dostatek průmyslové vody. Jako řešení byl zřízen vodovod z Dolních Zálezel. Na břehu Labe, zadrženého střekovskými zdymadly, byla postavena čerpací stanice, napájená speciálním vedením napětí 35 kV od elektrárny chemičky. Její čerpadla vytlačují vodu na temeno Dubického kopce (výškový rozdíl 200 m), kde stojí odvzdušňovací věž. Odtud tekla voda samospádem až do Záluží (s využitím principu spojených nádob). Koncem 50. let vznikla Flájská přehrada na krušnohorské pláni a území jihovýchodně od chemičky začalo být devastováno těžbou uhlí. To vedlo ke ...