Špitál a kostel svatého Ducha zřídilo město pravděpodobně po husitských válkách, poprvé se připomíná roku 1454. Současná podoba kostela z poloviny 16. století, bývalého špitálu z 19. století. Po roce 1945 zpustl, v nedávné době opraven.
kostel sv. Ducha
Pohled od kostela k hradu
Kostel a bývalý špitál stojí na odbočení Cínové ulice (ke kostelu sv. Anny) z Husitské, přímo pod jižní baštou hradu Krupka.
popis

Jednolodní kostel s neodsazeným trojboce uzavřeným závěrem, vzhledem k terénu orientovaným k jihovýchodu. V současné době bez věže, informace o údajné věži, zbořené v 18. století značně nepravděpodobná. Zevně odstupňované opěráky, hrotitá okna s kružbami, opatřená novými vitrajemi. Střecha sedlová, na závěru zvalbená, nad presbytářem novogotický sanktusík. Hlavní portál prostý, hrotitý, přístupný z rampy od bývalého špitálu. Vnitřní zařízení má obsahovat barokní oltář s reliéfem Seslání Ducha svatého z poloviny 15. století, snad se zachoval...

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 2, 25.9. 2008

Ústecký kraj,  Teplice  (TP), Krupka