Barokní pískovcový sloup se sochou sv. Anny nechal vztyčit podle erbu na bohatě profilovaném soklu majitel Milešova Zikmund Gustav Hrzán z Harasova (†1766) s chotí Marií z Harrachu. Sv. Anna má na pravé ruce Pannu Marii, která ukazuje do knihy (starozákonní symbol Mesiáše) v levé ruce sv. Anny.
socha od silnice Milešov-Černčice
Socha sv. Anny stojí při cestě z Černčic do Milešova.
L. H., 20.2. 2012
popis

Dobře zachovalý barokní sloup, vytesaný z pískovce nese na bohatě profilovaném soklu sochu sv. Anny. Sv. Anna má na pravé ruce Pannu Marii, která ukazuje prstem do knihy v levé ruce sv. Anny. Kniha má poukazovat na starozákonní zaslíbení Mesiáše. Sousoší tak představuje časté vyobrazení sv. Anny jak vyučuje dívku Marii. Hranolový sokl je bohatě profilovaný předstupujícími římsami. Hlavní, nejvíce do prostoru vysunutá římsa člení sokl na dvě části. Pod touto římsou je sokl bohatě zdobený girlandami a akanty. Jeho jihovýchodní strana, vlnovitě prohnutá, je dělena dílčí římsou; nad ní je vytesán alianční erb, pod hraběcí korunkou. Pravý erb (z pohledu diváka) zřejmě náleží šlechtickému rodu Harrachů (tři spojená pštrosí péra). Významný je levý erb, který dokládá, že sloup dal zhotovit majitel Milešova z rodu Hrzánů z Harrasova. Erb je vertikálně dělený (polcený) na dvě poloviny. Heraldicky pravá polovina erbu (z pohledu diváka levá) je bez šrafury, tj. bílá,…  číst dále

Jaroslav Valečka, Zdroj: M. Buben: Encyklopedie heraldiky, Praha 1994, A.sSedláček: Hrady, zámky a tvrze Království Českého, díl čtrnáctý, II. vydání, Praha 1936, 20.2. 2012

Svatá Anna

Svatá Anna a svatý Jáchym byli údajní rodiče Panny Marie. V kanonických evangeliích, které tvoří Nový zákon, o nich zmínky nejsou. Jejich jména jsou uvedena v apokryfním evangeliu svatého Jakuba. Podle evangelia byli Anna a Jáchym pastýři, kterým se dobře dařilo, bohabojní, ale bezdětní. Bezdětnost je Židy chápána jako nepřízeň Boha a v chrámu jednou odmítli z tohoto důvodu obětiny, které Jáchym a Anna přinesli. Jáchym po této zkušenosti odešel do pouště, kde se 40 dní postil a modlil k Bohu. Poté se mu zjevil anděl a oznámil mu, že jeho modlitby byly vyslyšeny a narodí se jim dítě (přes vysoký věk Jáchyma a Anny). Dítě dostalo jméno Marie (budoucí matka Ježíše Krista). Jméno Anny je hebrejského původu a znamená "milostiplná“, "milá".

Ústecký kraj,  Litoměřice  (LT), Milešov