Původně snad gotický kostel, připomínaný poprvé 1363 jako farní, prošel důkladnou pozdně barokní přestavbou roku 1788. Součást areálu hřbitova ohrazeného kamennou zdí, v níž je vetknuta zděná zvonice. Po roce 1945 zchátral, dnes vyrabovaný a nepřístupný.
Kostel a zvonice od severu
© Ivan Grisa 04/2011
Lipá se nachází v severozápadní části kotliny, odvodňované potokem Modlou. Je značně vzdálenou součástí města Třebenice, náleží do katastru sousedních Mrskles. Přímo nad ní se vypíná výrazný kužel Lipské hory (688 m nad mořem), která má poskytovat kruhový výhled do okolí. Příjezd autem je možný od silnic I/15 (Podsedice, Třebenice) a I/8 (Režný Újezd, Velemín). Spojení hromadnou dopravou funguje jen v pracovních dnech (z Lovosic). Nejbližší trvale fungující železniční stanice Chotiměř (trať Teplice - Lovosice) se nachází asi 9 km severovýchodně.

Kostel svatého Bartoloměje v Lipé

Farní kostel v Lipé je poprvé připomínán roku 1363. Jednalo se pravděpodobně od počátku o nevelkou bezvěžovou stavbu obklopenou hřbitovem s kamennou zdí. Jeho původní vzhled ani stavební vývoj nejsou známy, nelze vyloučit předgotický vznik. Roku 1788 proběhla pozdně barokní přestavba, nejpozději tehdy vznikla dnešní zvonice (viz heslo). Neznámo kdy byl opatřen sice nevzhlednou, ale poměrně trvanlivou omítkou břízolitového charakteru (tvrdá cementová omítka). Po nuceném odchodu původních německojazyčných obyvatel kostel stejně jako řada dalších objektů v obci zpustl. Původně volná jihozápadní strana hřbitova, kudy procházela cesta do horní části Medvědic, je dnes zakryta neprostupnou vegetací, v hustém podrostu se ztrácí i pomník padlým v I. světové válce u východního konce hřbitova. Co zbylo z vnitřního zařízení kostela pocházejícího většinou z 18. století a kdysi poměrně bohatého, nelze zjistit.

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., 9.5. 2011

Ústecký kraj,  Litoměřice  (LT), Lipá