Stavba v zámeckém parku inspirovaná palmovým skleníkem ve vídeňském Schönbrunnu realizována z iniciativy hraběte Erwina Schlika podle projektu arch. Josefa Podhájského r. 1894. Nyní v péči Střední zahradnické školy, rekonstruována r. 2003.
Palmový skleník Kopidlno
© Jiří Špaček, 09/2016
Kopidlno je prvně zmiňováno r. 1322 jako ves, která byla r. 1514 povýšena na město. Zdejší vodní tvrz z počátku 14. stol. byla v 16. stol. přestavěna na trojkřídlý renesanční zámek a r. 1875 upravena na čtyřkřídlý novorenesanční (viz samostatné heslo). Městem, které má dnes asi 2000 obyvatel, prochází severojižním směrem silnice I/32 od dálnice D11 u Libice nad Cidlinou do Jičína a je tu též nádraží na trati 061 Nymburk-Jičín. Samotným městem nevede žádná turisticky značená stezka.
Na jižním konci Hilmarova náměstí se nachází vstup k zámku a do zámeckého parku, v němž byl vybudován palmový skleník patřící k nejvýznamnějším památkám města.
4.9. 2016

historie

Nejvýznamnější budovou areálu zámeckého parku kromě budovy samotného zámku je stavba palmového skleníku vybudovaná v rámci radikální přestavby celého parku iniciované hrabětem Erwinem Schlikem. Stavba byla inspirována palmovým skleníkem ve vídeňském Schönbrunnu a realizována podle projektu arch. Josefa Podhájského. Při vlastní realizaci však došlo k určitým úpravám. Práce na skleníku byly dokončeny v r.

Jiří Špaček (s využitím webových stránek města Kopidlno a SZŠ), 4.9. 2016
    Královéhradecký kraj,  Jičín  (JC), Kopidlno