Ve 14. stol. zde stávala tvrz, vypálena r. 1469. Za Sigmunda Anděla z Ronovce r. 1540 postaven podélný patrový zámek. Do čtyřkřídlé podoby upraven v 17. stol. za hraběnky Khyslové. R. 1784 za Šporků barokně úpraven a zřízen park.
Dnes se v zámku nachází Domov důchodců. Ochranka vás nechá nahlednout na nádvoří. Okolo zámku je překrásný park v anglickém stylu.
Standa Brebera, 30.8. 2004
historie

Zámek stojí v místech, kde původně stávala městecká tvrz (1399), jejíž zdivo se dochovalo v severovýchodním křídle dnešního zámku. Pozdně barokní stavba z r. 1784 byla přestavěna v roce 1876 a dostavěna v letech 1932-1933.

Půdorys místa

Půdorys zámku, Půdorys zámku v Heřmanově Městci představuje poměrně velmi rozlehlý komplex složitého organismu zámku, který formovaly četné přestavby. Silné zdi ve východním nároží ukazují na starší původ obvodových konstrukcí, starší původ lze rovněž hledat u vnějšího traktu západního křídla. Naproti lomu velice slabé konstrukce prozrazují přístavby 2. poloviny 19. století.
Kolektiv autorů: Umělecké památky Čech 1, [A/J], Academia, 1977
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek