Pravděpodobně královský hrad střežící labskou cestu připomínán 1283. Počátkem 17. století přestavěn na zámek, 1814 opuštěn, 1895 na jeho místě postavena vila. Po roce 1945 mateřská škola, dnes sídlo soukromé firmy. Zachovány zbytky hradeb a kamenný most.
Renesanční most přes bývalý příkop
"vylepšený" betonovými římsami.
Někdejší svádovský hrad, později zámek, stál na pahorku (umělém?) nad pravým břehem Labe, ohraničeném ulicemi Vítězná, Labská a U stodol. Při jízdě po silnici II/261 možno odbočit a zaparkovat u zdejší barokní fary (hotel), nejbližší zastávka linky 13 ústecké MHD Svádov nádraží se nachází přímo u úpatí hradního pahorku. Pod ním z druhé strany vede labská cyklostezka číslo 2. Často se setkáme s tvrzením, že "zámek ve Svádově" je vila nad místním kostelem sv. Jakuba Většího (v současnosti již řadu let na prodej). Jedná se o stavbu z 19. století, která nikdy nebyla sídlem žádného pozemkového vlastníka ve feudálním smyslu.

Zámek ve Svádově

První zmínka o Svádově pochází z roku 1178, kdy jej velmož Hroznata věnoval johanitům. Panské sídlo se zde poprvé připomíná roku 1283 v seznamu hradů, které požadoval Ota Braniborský za návrat Václava II. do Čech. Okolnosti, za nichž se obec dostala do královského majetku a byl zde postaven objekt, střežící labskou cestu, jsou neznámé. Hrad zaujal nízký pahorek nad pravým břehem řeky. Nelze zcela vyloučit variantu, že se jednalo o motte, tedy umělou vyvýšeninu. Celý obvod pahorku byl obehnán hradbou, zčásti snad zachovanou v opěrné zdi zahrady dnešní vily. Od přelomu 13. a 14. století patřil hrad Vartenberkům, roku 1548 ho zakoupili Salhausenové. Za jejich vlády byl na přelomu 16. a 17. století přestavěn na zámek. Roku 1680 panství zakoupil Julius František Sasko-lauenburský, který je připojil k Ploskovicím. Zámek tak přestal plnit residenční funkci, postupně pustl. Roku 1814 vyhořel, poté se stal zdrojem stavebního materiálu. Roku 1894 se…  číst dále

Ivan Grisa, dle Tomáš Durdík, Encyklopedie českých hradů, 22.9. 2008

Ústecký kraj,  Ústí nad Labem  (UL), Ústí nad Labem-Svádov