Na místě původní tvrze postaven po roce 1675 barokní zámeček litoměřických jesuitů. Po zrušení řádu využíván jako správní budova statku, utilitárně přestavován. V přízemí by měla být dochována část stropu se štukaturou.
Zámek od severovýchodu
Okna (součást obce Polepy) se nacházejí blízko pravého břehu Labe na silnici II/261 mezi Litoměřicemi a Štětím. Autobusová zastávka na návsi (linky Litoměřice - Štětí a Litoměřice - Roudnice n. L.), nejbližší železniční stanice Polepy na trati Lysá n. L. - Ústí n. L. asi 2 km severovýchodně. Zámek stojí severně od návsi v areálu dvora.
Ivan Grisa , 26.3. 2009

Zámek v Oknech u Polep

Na místě původní tvrze, kterou v 15. století vlastnili Cardové z Petrovic, si po roce 1675 nechali postavit barokní zámeček litoměřičtí jesuité. Po zrušení řádu využíván jako správní budova statku, utilitárně přestavován. V přízemí by měla být dochována část stropu se štukaturou.

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol., Umělecké památky Čech, svazek 2, str. 525, 2.4. 2009

Ústecký kraj,  Litoměřice  (LT), Polepy