Hrad založen kolem r. 1422 katolíkem Zikmundem z Vartenberka na ochranu panství před protějším Žižkovým Kalichem. V 1. pol. 16. stol. zůstal opuštěn.
Nedaleko Kotelic se tyčí kopec Litýš, na kterém stával hrad. Na místo nevede žádná turistická cesta, a tak je nutné se vydat střemhlav do kopce. Ve výšce 435,3 m nad mořen naleznete skromné zbytky zdí hradu.
28.5. 2002
historie

Východně nad vsí Kotelicemi, která patřila až do r. 1337 (kdy je doložena poprvé) ke komendě německých rytířů v Býčkovicích, se vypíná zarostlý kuželovitý vrch, na němž jsou zachovány zříceniny středověkého, dobře opevněného a strategicky důležitého hradu Litýše. K hradu vedla od jihu dodnes zachovaná cesta, jež se otáčí kolem celého vrchu a vstupuje pak ze západu na vrchol, kde stál hrad. Celý vrchol obklopuje hluboký příkop – až na severní stranu chráněnou příkrými skalami. Zejména na jižní a východní straně byly vybudovány hradby, dodnes zčásti zachované (zvláště na jihozápadní straně). Z bývalých hradních objektů jsou zachovány jen zbytky zdí a sklepa při jižním okraji, které snad patří k bývalému paláci. Na severním okraji, mezi skalními stěnami, jsou patrné náznaky bývalé hradní studny. R. 1337 prodali němečtí rytíři Kotelice dvěma pannám chotěšovského kláštera s tím, že po jejich smrti připadne zpět řádu. V r. 1408 se připomíná…  číst dále

Ústecký kraj,  Litoměřice  (LT), Liběšice