Gotická tvrz ze 14. stol. renesančně přestavěná r.1618. R. 1689 změněna na kanceláře a byty. R. 1775 pobořena a upravena na pivovar. Po r. 1918 prodána do soukromého vlastnictví. Při přestavbě v letech 2002-2004 nenávratně odstraněny zbytky renesančních sgrafit.
Pohled na budovu bývalé tvrze
Obec Cerhenice se nachází 11 kilometrů severozápadně od Kolína, na hlavní trati č. 011 Praha-Kolín v sousedství Peček a Velimi ve směru z Prahy do Kolína. Dne 23. ledna 2007 byl obci vrácen historický status městyse z počátku 16. století. Tvrz stála u rybníka nedaleko zámku.
historie

Ves Cerhenice se poprvé připomíná v roce 1295. Po roce 1340 zde vystavěl Ješek z Cerhenic tvrz. Tvrz byla podle popisu velká gotická budovou s věží. Chráněná byla příkopy a rybníky. V roce 1618 David Střela z Rokyc tvrz renesančně přestavěl. Rozšířil ji na čtyřkřídlou s vnitřním nádvořím a všechny stěny byly pokryty renesančními sgrafity. Roku 1689 získal Cerhenice hrabě Adolf Vratislav ze Šternberka. Za něj započal úpadek cerhenické tvrze. Byla změněna na kanceláře a byty úředníků. Roku 1775 byla tvrz vypleněna a pobořena vzbouřenými sedláky. Hospodářské úřady byly v roce 1778 přemístěny do nově vybudovaného zámku v sousedství. Bývalá tvrz byla upravena na pivovar. Po roce 1918 přešla cerhenická tvrz do majetku státu, pivovar byl zrušen a budova byla prodána do soukromého vlastnictví. Při přestavbě v letech 2002 - 2004 byly nenávratně odstraněny zbytky renesančních ostění z červeného nučického pískovce,…  číst dále

Středočeský kraj,  Kolín  (KO), Cerhenice