Jeskyni vytvořil talentovaný sochař-samouk Stanislav Rolínek (1902–1931) na objednávku kunštátského starosty Františka Buriana. V jeskyni vytesal postavy sv. Václava, spících rytířů a další. Dominantou byla jeho socha T. G. Masaryka (14 m) z r. 1928, která stávala poblíž, r. 1942 zničena nacisty.
Jeskyně je v oploceném lesoparku o velikosti 2 ha. Čekání na prohlídku jeskyní Vám může zpříjemnit stálá expozice sochařských děl, která jsou z pravidelných mezinárodních sympozií, nebo výstup na Burianovu rozhlednu stojící nad areálem. V blízkosti se dá zaparkovat na placeném parkovišti. Na druhé straně silnice je pension U sochy.
Iva Synková, 8.4. 2004
historie

Jeskyni vytvořil sochař-samouk Stanislav Rolínek (1902-1931) na zakázku kunštátského starosty Františka Buriana. K práci používal jednoduchých nástrojů - nůžky na ovce, hasičskou sekeru. V jeskyni vytesal spící svatováclavské vojsko a svatého Václava. Jeho dílem jsou i další sochy, např. lev u vstupu do jeskyně. Dominantou však byla 14m vysoká socha prvního československého prezidenta T. G. Masaryka z roku 1938, po které dnes již zbyly jen obří boty. Socha byla místními občany za války obezděna, aby byla ukryta před zraky nacistů, ale ti sochu stejně r. 1942 našli a zničili. Další Rolínkovo dílo můžeme najít i v lese na západním úpatí kopce Velký Chlum.

Jihomoravský kraj,  Blansko  (BK), Rudka