Zříceniny hradu posteveného kolem roku 1400 pány z Lungvic. 1402 hrad dobyt. Do počátku 17. století hrad využíván jen jako vězení, po připojení k děčínskému panství byl opuštěn a rychle chátral.
Nedaleko Ústí nad Labem v malebné krajině je možné objevit zříceniny hradu Blanska. Dochovalo se poměrně hodně zdí a nekolik místností. Z hradu je pěkná vyhlídka.
28.5. 2002

Historie hradu Blansko
    Nad osadou Blanskem, nedaleko obce Mírkova se tyčí zříceniny hradu Blanska, zvaného též v minulosti Blankenštejn. Jeho základy tvoří mohutný čedičový suk vybíhající více než 200 m nad okolní krajinu, jenž poskytl prostor 80 x 45 m, protáhlý v severojižním směru v nepravidelný mnohoúhelník. Cesta ke hradu vedla nejprve do podhradí, kde byla brána ve vnějším opevnění, z něhož se již nic nezachovalo.

15.10. 2002
    Historie: Hrad vznikl někdy kolem roku 1400. Místo, kde hrad nyní stojí patřil před rokem 1393 pánům z Lungvic. V devadesátých letech 13. stol. dospěly děti děčínského pána Jana Gasta z Vartemberka. Když se roku 1392 dělili o majetek druhorozený syn Václav získal vsi Neštěmice a Povrly. Poté získal zřejmě koupí od bratrů z Lungvic jejich hrad Mojžíř. Protože neměl vlastní sídlo a skromný hrad Mojžíř

August Sedláček - Hrady zámky a tvrze království českého díl 14. (Praha 1923),Tomáš Durdík - Ilustrovaná encyklopedie českých hradů (Praha 2000),Jiří Úlovec - Hrady, zámky a tvrze na Ústecku (Ústí nad Labem 2002), 1.2. 2003

D. Menclová
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek