Archeologicky nepotvrzené místo tvrze na vrchu Horka, lidově zvaného Vinohrádek, přímo nad obcí Heroltice, dnes zdaleka viditelné díky vysílači.
Celkový pohled od západu
© Roman Řezáč 02/2008
Historie je z větší části zmíněna jako součást popisu místa, stručně však lze shrnout, že v letech 1358 se uvádí Mikuláš z Heroltic, tentýž se uvádí ještě v roce 1379, v roce 1364 se zmiňují Miško z Heroltic a jeho bratr Herold, roku 1406 se uvádějí Smil z Heroltic a Herolt z Heroltic. Roku 1434 pak Jan Herolt, který měl za manželku Elišku, roku 1466 Aleš Herolt z Herulticz a Aleš se zmiňuje i v roce 1481 a 1493. V roce 1535 pak ještě Mikuláš Heroltů z Heroltic. Za zmínku stojí jistě i Jan Herolt, který byl v roce 1546 zemským sudím menšího práva.
Vašutová 2014, Plaček 2007, Roman Řezáč archiv, 7.3. 2020

popis

Pro místo pravděpodobné tvrze na vrchu Horka by se možná lépe hodilo v souladu s vžitou kategorizací označení hrádek. Zdá se, že původní ves byla níže v mírnějším svahu včetně dvora, a to asi 100 m pod vrcholem Horky. Sídlo by tak nebylo v přímé vazbě na vesnici a hospodářský provoz, ale s jistotou to nevíme. Pro přehlednost však zůstaneme u zaběhlého označení tvrz. Kopec Horka je pro stavbu opevněného

, Náčrtek místa
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek