Bohatě zdobený raně barokní milešovský kostel nechal v letech 1675–80 postavit Kašpar Zdeněk Kaplíř ze Sulevic podle projektu Antonia della Porta z roku 1669. Úpravy v 18. a 19. století, po roce 1945 devastace kostela i okolí.
Kostel stojí jihovýchodně od centra vsi, která je nyní místní částí obce Velemín. Autem lze dojet od silnice III. třídy Velemín - Kostomlaty pod Milešovkou po místních komunikacích až pod schodiště ke kostelu. Od něj se otevírají (zejména v bezlistém období) výhledy k místnímu zámku, Milešovce a okolním kopcům. Kostel neslouží pravidelným bohoslužbám a je tak nepřístupný.
popis

exteriér Hlavní vstupní průčelí je tříosé, členěné vysokým pilastrovým řádem a lizénovými rámci. Ve střední ose bohatě plasticky zdobený portál, nad ním okno ve tvaru položeného oválu, v bočních částech jsou nad sebou vždy dvě niky s mušlovou konchou a s kamennými barokními plastikami sv. Václava, Ludmily, Vojtěcha a Prokopa. Pilastry jsou ukončeny kamennými korintskými hlavicemi, které nesou prolamované kladí vyplněné štukovými festony. Fasáda je ukončena volutovým štítem s trojúhelným nástavcem, na nástavci 3 kamenné vázy, po stranách štítu kamenné obelisky. V ose štítu nika se sochou sv. Víta. Vrata hlavního portálu jsou z diagonálně kladených prken se čtvercovými kónickými hřeby, plná včetně nadsvětlíkové části, dvoukřídlá, s vlnitě prohnutým poutcem a s bohatě vyřezávanou klapačkou, na které je ve spodní části vyřezán letopočet 1756. Čtyřosé boční fasády a fasáda závěru jsou členěny dvojitými lizénovými rámci, ve středních…  číst dále

František Kinař , 4.10. 2013

historie

Jeden z nejvýznamnějších držitelů Milešova a organizátor obrany Vídně proti Turkům roku 1683 Kašpar Zdeněk Kaplíř ze Sulevic nechal v letech 1675–1680 na pahorku jihovýchodně od vsi postavit nový farní kostel podle projektu Antonia della Porta z roku 1669. Bohatě vypravený objekt se štukovou výzdobou hlavního průčelí i interiéru doplňovala dřevěná zvonice na kamenné podezdívce za závěrem a starý hřbitov na trojúhelném půdorysu východně pod kostelem. V kryptě kostela byl jeho stavebník roku 1686 pochován s odznaky své vojenské hodnosti. Tři roky před smrtí se významně podílel na záchraně Vídně před Turky, když organizoval materiální zabezpečení obleženého města a po zranění vrchního velitele Starhemberga převzal i velení. Kostel byl upravován v 18. a 19. století. Po r. 1945 byl postupně opuštěn a jeho okolí zdevastováno. Zřítila se dřevěná část zvonice a z bývalého hřbitova i širokého okolí se stalo obecní…  číst dále

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980, 6.4. 2010

Další texty historie

21.6.2010 17:48 karfik.vlad@seznam.cz
Situace kostela je opravdu tristní tak jak popisujete,jen nevím,kde jste čerpal informaci o vyloupení krypty?Kostel byl několikrát vyloupen,to ano,ale krypta dle místních znalostí zústala nedotčena.Dokonce se na letošní rok,chystá potají její otevření (na popud rakouské strany) k výročí narození Zdeňka Kaplíře 1611 - 1686.Jeho Maršálská hůl a šerpa,také nebyla odcizena a je uložena v okresním muzeu v Litoměřicích.
21.6.2010 21:11 Ivan Grisa
Dobrý den,
díky za Váš komentář. Domnívám se, že jsem o vyloupení krypty kdysi četl v nějakém denním tisku. Možná to byl zastírací manévr, který měl odradit zloděje od dalších "návštěv" Pokud vykradená není, je to samozřejmě potěšitelné. Pokud se to při tajném otevření potvrdí, dejte mi prosím vědět. Jen mám obavy, že po zveřejnění na tomto webu už tak tajné nebude...(komentář může číst kdokoli).
V případě Vašeho zájmu můžete zjistit mailové spojení na mě na tomto webu (v záložce Hrady.cz).
Ústecký kraj,  Litoměřice  (LT), Milešov