Pozdně gotický kostel (1518), upravovaný a rozšiřovaný před třicetiletou válkou. Uvnitř nejstarší dochované zpodobnění Martina Luthera na českém území.
Pohled od severozápadu
Kostel svaté Anny stojí na úbočí Krušných hor v ulici Libušín. Autem sem lze dojet od Husitské ulice (informační dopravní značka), zaparkovat je možné zdarma na prostranství nad kostelem. Nejbližší autobusové zastávky Krupka škola a Krupka náměstí jsou vzdáleny asi 300 m. Nejbližší funkční železniční stanice Bohosudov na trati 130 Ústí n. L. - Chomutov se nachází asi 2,5 km jižně (po modré značce, za podchodem pod neprovozovanou tratí Děčín - Oldřichov vpravo vzhůru).

Kostel sv. Anny v Krupce
    Byl postaven jako hřbitovní roku 1516 nad jižním okrajem hornického města. Před rokem 1618 renesančně upravován. V letech 1577 – 1628 evangelický, tehdy vzniklo nejstarší dochované zpodobnění Martina Luthera v českých zemích. Roku 1615 byla do ohradní zdi hřbitova vložena renesanční brána. Velké opravy v letech 1851 – 54, ve 30. a 70. letech 20. století. Počátkem 90. let 20. století několik let volně

Ivan Grisa, dle Karel Kuča, Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, 3. díl a internetových stránek města Krupka, 27.5. 2008

popis

Kostel sestává z obdélné plochostropé lodi a polygonálně uzavřeného klenutého presbytáře. Prostorové podmínky si vynutily netypickou příčnou polohu lodi vůči kněžišti, orientovanému k východu. Ze severního a jižního okraje lodi proto nelze dohlédnout na hlavní oltář. Po třech stranách lodi obíhá empora s malovaným zábradlím (výjevy ze Starého zákona, Daniel Frank, 1609). Největší pozoruhodností

Ivan Grisa, dle internetových stránek města Krupky, 27.5. 2008
    Ústecký kraj,  Teplice  (TP), Krupka