Novogotická budova z l. 1893–5 sloužila do r. 1932 jako sídlo ředitelství největšího chemického podniku v českých zemích. Od té doby sídlo výzkumného ústavu. Uvnitř dochovány pův. interiéry schodišťové haly a zasedací místnosti s malbami J. Reinera.
Spojovací křídlo starého a nového ředitelství
Staré ředitelství stojí na rohu ulic Revoluční a U chemičky, přímo proti výpravní budově železniční stanice Ústí n. L. západ. Před ním zastavují trolejbusy a autobusy místní MHD (zastávka Západní nádraží). Od městského centra asi 400 m západně. Budova bývá přístupná během Evropských dnů kulturního dědictví (EHD).
Ivan Grisa , 13.3. 2009

Staré ředitelství Spolku pro chemickou a hutní výrobu v Ústí nad Labem

Roku 1856 byl v polích západně od města Ústí založen nový chemický podnik, který měl zpracovávat suroviny z blízkého okolí i dovezené po Labi z Německa. Původní záměr na kombinaci s hutní výrobou sice nebyl nikdy uskutečněn, v názvu továrny však dodnes zůstal. Továrna i město se začaly rychle rozrůstat, takže brzy došlo k jejich vzájemnému splynutí, dodnes unikátnímu a konfliktnímu. V letech 1893–95 si továrna podle projektu svého podnikového stavitele Roberta Langse postavila v jihovýchodním rohu svého areálu representativní budovu ředitelství. Objekt je proveden v novogotickém stylu, jeho vzhled je odvozen ze zámeckých objektů. Svému původnímu účelu sloužil do stavby sousedního nového ředitelství, od té doby je sídlem podnikového či s podnikem úzce spojeného výzkumného ústavu. Výjimkou byly roky 1938–45, kdy zde sídlilo oblastní ředitelství Říšské pošty. Počátkem 60. let 20. století provedeny nevhodné půdní vestavby,…  číst dále

Ivan Grisa, dle K. Kuča, Města a městečka..., svazek 7, 13.3. 2009

Ústecký kraj,  Ústí nad Labem  (UL), Ústí nad Labem