Čtvercová barokní kaple postavena snad po velkém požáru obce r. 1712. Fundátorkou snad hraběnka Adelheida Thunová. Průčelí s portálem členěné pilastry, tabulový štít s reliéfem Korunování P. Marie, po jeho stranách sochy sv. Josefa a J. Nepomuckého. V bočních stěnách s lizenovými rámci oválná okna.
kaple od západu
Kaple stojí u silnice Děčín - Ústí nad Labem Střekov. Nejbližší železniční stanice Boletice nad Labem na trati Ústí n. L. Střekov - Děčín leží asi 200 m od kostela. Blízko u ní je zastávka Nebočady linky 9 děčínské MHD, část spojů se kolem kaple otáčí. Vedle kaple dobrá restaurace hotelu Kovárna, orientovaného na cyklisty.
popis

Kaple z 18. století na čtvercovém půdorysu má v bočních stěnách, lemovaných lizénovými rámci, oválná okna. Průčelí, s obdélníkovým kamenným portálem, členěné pilastry, vrcholí tabulovým štítem s reliéfem Korunování Panny Marie. Štít je završen segmentem s kamennými koulemi na podstavcích. Reliéf je vytesán v pískovci, stejně jako sochy sv. Josefa a sv. Jana Nepomuckého po stranách štítu. Vnitřek je sklenut valeně. Kaple působí nízkým dojmem díky "zanoření" do několika vrstev asfaltu, pokrývajících náves.

Jaroslav Valečka Zdroj : Umělecké památky Čech, 2, K/O. Academia 1978, 13.9. 2013

historie

Předpokládá se, že kaple vznikla ve stejné době jako blízký kostel sv. Vavřince, tj. po velkém požáru obce v r. 1712 a její fundátorkou tak mohla být hraběnka Adelheida Thunová. Kaple přečkala i období devastace a cílené likvidace církevních památek v děčínském okrese v době normalizace. Občanské sdružení Jurta, které má v Nebočadech školící středisko, provedlo na přelomu roku 2012 / 2013 sanování zasolené zdi kaple. Do budoucna je plánována kompletní rekonstrukce kaple a přeměna návsi v klidovou pěší zónu. Kvůli těmto změnám bude nutné vybudovat i novou odstavnou plochu pro autobusy, které v současnosti mají kolem kaple točnu.

Jaroslav Valečka Zdroj: Děčínský deník ze dne 14.3.2013, 14.9. 2013

Ústecký kraj,  Děčín  (DC), Děčín XXXIII-Nebočady