Novobarokní farní kostel někdejší samostatné obce Novosedlice-Kramoly. Postaven 1901-03 podle projektu architekta Max von Loose z Teplic. Velká oprava před r. 2000. Jednolodní kostel s obdélným odsazeným trojboce zakončeným závěrem orientovaným k severu a věží při jihozápadním rohu lodě.
Kostel Nejsvětější Trojice v Ústí n. Labem - Střekově
© Pavel Vítek 08/2011
Kostel stojí nad Žukovovou ulicí, v rozštěpu mezi ní a Jeseninovou. Od konce 80. let 20. století ho při pohledu z centra města zakrývá panelový dům. Nejbližší zastávka MHD Novosedlické náměstí leží asi 100 m od kostela. Nad kostelem se zvedá vrch Sedlo, který poskytuje zajímavý výhled na bývalé Kramoly a centrum Ústí na druhém břehu Labe (přístup na něj od Kojetické ulice).
popis

Jednolodní kostel s obdélným odsazeným presbytářem, zakončeným trojbokou apsidou, orientovaným k severu. Věž přiléhá k jihozápadnímu rohu lodě. Vnější plastická výzdoba (včetně soch) byla provedena z umělého kamene, který velmi špatně odolává agresivnímu ovzduší v blízkosti chemické výroby. Zcela se tak rozpadla velká socha Krista, která stávala nad hlavním vstupním portálem. Vnitřní zařízení je soudobé, novobarokní.

Kostel Nejsvětější Trojice na Střekově

Farní kostel pro rozrůstající se obec Novosedlice-Kramoly byl postaven s podporou majitele někdejší největší továrny na zpracování tuků v Evropě v letech 1901–1903. Základní kámen byl položen 19. 5. 1901, svěcení proběhlo 1. 7. 1903. Projekt v novobarokním slohu vypracoval teplický architekt Max von Loos. Ve věži byl jako dar města Ústí zavěšen zvon z tamního kostela sv. Materny, zbořeného roku 1896. Firma Georg Schicht přenesla své sídlo na pomezí Novosedlic, Kramol a Střekova, do blízkosti železniční stanice Rakouské severozápadní dráhy, počátkem 80. let 19. století. Způsobila bouřlivý rozvoj všech tří (po sloučení Novosedlic a Kramol dvou) obcí, který vedl i ke zřízení samostatné katolické fary. Od roku 1922 byly všechny spojeny pod jménem Střekov a staly se nejlidnatější vesnicí tehdejšího Československa. Roku 1936 byla obec povýšena na město a k 1. 1. 1939 připojena k Ústí nad Labem. Kostel přestál bez větších škod…  číst dále

Ústecký kraj,  Ústí nad Labem  (UL), Ústí nad Labem-Střekov