Nevýrazná zřícenina hradu založeného v polovině 13. století Načeratem Hronovicem. Zpustl během poslední třetiny 15. století, od roku 1500 je již uváděn jako pustý. Zbytky hradu byly silně poničeny během prusko-rakouské války r. 1866 a později těžbou pískovce.
Fragment zdiva
Zbytky tohoto hradu leží nad obcí Brada, 5 km S-SZ od Jičína, v sousedství Prachovských skal a Jinolických rybníků. Autem se dostanete až pod hrad. Pojedete po silnici E442 ve směru Jičín-Turnov a mezi obcemi Kbelnice a Podůlší odbočíte vlevo. Zaparkujete u kostelíka a asi po 100 metrech cestou kolem penzionu dorazíte pod hrad. A pokud půjdete dále po značené turistické cestě, narazíte zhruba po 200 metrech vlevo na Rumcajsovu jeskyni.
Oldřich Vítek, 25.8. 2003
turistické

Z hradu Brada jsou zachovány jen nepatrné zbytky zdiva a i ty jsou ukryty na svahu a musíte je hledat. Jak je najdete? Hrad Brada leží na stejnojmenném kopci ve stejnojmenné obci. Můžete jet na kole, autem nebo pěšky z Jičína směrem na Turnov. Před obcí Podulší odbočíte vlevo do kopce po modré a dáte se stále vzhůru k penzionu Sportcentrum - Brada. Hned za ním je skála vysoká asi 4 m a za skálou začíná stezka vzhůru přes skálu. Když se vyškrábete nahoru dostanete se na plošinu, na které je vztyčen kříž a dvě sochy (sv. Petra a sv. Pavla) na paměť bitvy z roku 1866 mezi pruskou armádou a saskými a rakouskými vojsky. Zvlněný povrch palouku nechává tušit, kde stály hradní budovy, prohlubenina je snad na místě bývalé studny. Dopředu se nám otevře pěkný výhled na Jičín a dozadu k lesu je prudký sráz a při jeho okraji, hned na začátku palouku jsou zbytky zdiva hradu. Nejstarší zprávy o hradu Brada jsou z let…  číst dále

3.10. 2003

Hrad Brada.

Hrad založil okolo 13. století Načerat z rodu Hronoviců, který se po něm psal poprvé roku 1258. Jeho synovi Lévovi Bradu roku 1304 odňal král Václav II. nucenou výměnou za ves Štítary. Jak dlouho zůstal hrad v královských rukách, není jasné. V roce 1371 ho již drželi zřejmě páni z Vartemberka, kteří zde ovšem nesídlili. Husitské války se Brady nedotkly. Od Vartemberků ji zdědila roku 1434 Machna z Veselé, od níž se přes Haška z Valdštejna dostala koupí před rokem 1452 do držení Markvarta z Labouně. Tehdy se opět stal hrad rezidenčním objektem (dlouho před tím byl využíván pouze jako mocenský opěrný a správní bod). Markvartův syn Otík ho v osmdesátých letech prodal Mikuláši Lickovi z Rýzmburka. Když Mikuláš v roce 1500 hrad dále prodával Mikuláši Trčkovi z Lípy a na Vlašimi, uvádí se Brada již jako pustý hrad. Za prusko-rakouské války byla roku 1866 ve zříceninách umístěna rakouská baterie. Zhruba v téže době zničily…  číst dále

Další texty historie

Terenní náčrt hradu, Brada. Terénní náčrt hradu (podle T. Tomíčka a J. Úlovce)