Kostel z let 1573–74, postavený v goticko-renesančním stylu. Sloužil jako církevní centrum velkobřezenského panství. V letech 1780–83 pozdně barokně upraven (sakristie, oratoř). Po roce 1945 zpustl, od roku 1970 dvakrát opravován.
Kostel od východu
© Ivan Grisa 09/2011
Valtířov leží na silnici II/262, asi 8 km východně od Ústí n. L. Kostel stojí na výrazném skalnatém ostrohu nad pravým břehem Labe. Parkovat je možno u odbočky na návsi. Železniční i autobusová zastávka Valtířov jsou vzdáleny asi 200 m jihovýchodně. Přes obec prochází cyklostezka č. 2.
popis

Kostel má čtvercové dvojlodí, sklenuté na jeden střední sloup, odsazený presbytář se sakristií na severním a oratoří na jižním boku. V ose západního průčelí stojí štíhlá hranolová věž. Dvojlodí i presbytář kryjí hvězdové klenby se žebry, sakristii placka se štukovou výzdobou. Vnitřní zařízení sestává z kamenného oltáře, kazatelny, křtitelnice a několika náhrobků, vše z přelomu 16. a 17. století, převážně saské provenience. Nejvýraznějším kusem je náhrobek Bocků z Bocku u severní stěny dvojlodí. Do zdi bývalého hřbitova, která kostel obkružuje, jsou vloženy portály z kostela svatého Vavřince, který stál do roku 1966 mezi Chabařovicemi a Českým Újezdem. Odtud pochází i sedm renesančních náhrobků příslušníků rodu Koelblů, vsazených do obvodových zdí kostela.

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4, Academia 1982, 22.9. 2008

Obec Valtířov (Waltirsche)

Název vsi vznikl z osobního jména Valterův, tj. dvůr. Dobu jejího založení snad lze klást do průběhu 13. století. Avšak jsou doklady o mnohem dřívějším osídlení tohoto místa - archeologické nálezy šňůrové keramiky, žárových hrobů a zbytků laténské kultury. Neznámý majitel v obci nechal vystavět kostel sv. Václava, připomínaný poprvé roku 1352. V místě domu čp. 3 stával svobodný dvůr s celnicí na Labi. Na táhlém hřebeni na vrchu Hradiště (270 m n. m.) byla doložena signalizační plošina, sloužící k podávání ohňových zpráv. Ves po většinu doby své existence tvořila součásti různých statků, především nedalekého hradu Varty, k němuž patřila nejpozději od roku 1397. Později patřila ke Svádovu, od něhož byla během 18. století oddělena, aby nakonec připadla ke statku Zahořany. Ves odkoupil z bývalého zahořanského panství roku 1846 hrabě Karel Chotek, nejvyšší purkrabí Českého království a od roku 1869 byla osadou obce Svádov. V letech…  číst dále

Mgr. Kateřina Valešová, 29.5. 2013

Další texty historie