Vodní mlýn byl postaven přibl. poč. 17. stol. Starší historie mlýna není známá, novodobější se odvíjí od okupace, kdy byl zákaz mletí. Po válce mlýn krátce fungoval, poté zestátněn. Zchátralý mlýn po r. 1989 vrácen mlynářské rodině Valentů. Opraven, dodnes slouží původnímu účelu.
mlýn Valenta
Vyjdete-li po modré turistické značce z Bakova nad Jizerou směr zřícenina Zvířetice, půjdete okolo rybníčku se stavidlem, který napájí mlýnský náhon. Po levé straně je jak mlýn tak rybník. Mlýn je dobře viditelný z ulice Rybní důl. Majitel Josef Valenta příležitostně provádí návštěvníky s odborným výkladem k celému zařízení i historii řemesla. Mlýn nabízí tyto služby: mletí, čištění, míchání dodaných surovin, prodej mouky (vloček, máku atp.), příležitostné prohlídky.
Petr Berka, E. Horáková, 8.11. 2011
popis

Starý vodní mlýn s horním náhonem. Strojové vybavení mlýnice je z přelomu 19 a 20. století. Mlýn je dodnes plně funkční a v chodu. Náhon je napájen vodou z mlýnského rybníka se stavidlem.

Petr Berka, 8.11. 2011

historie

Podle dostupných informací je mlýn Valentů starý přes 400 let a současný mlynář pan Valenta je z již páté generace mlynářů tohoto jména. Ze známé, novodobější historie víme následující: V letech nacistické okupace byl vydán zákaz mletí. Po válce se zde mlelo jen krátce, potom byl mlýn zestátněn a jeho provoz byl zastaven. Po roce 1989 byl zchátralý mlýn v restituci vrácen zpět původním majitelům, mlynářské rodině Valentů. Opravy mlýna, než byl znovu provozuschopný, trvaly 15 let. Od té doby je mlýn funkční a melou se zde různé druhy mouky (např. velmi zdravá tmavá špaldová mouka), mák, atp., míchají se krmné směsi, mlýn dodává pekárnám, Zoo, výrobcům bio potravin atp. Kromě starých strojů z konce 19. a začátku 20. století. vybavil pan Valenta mlýn i moderní mlecí stolici.

E. Horáková podle mlyn.vyrobce.cz, 18.9. 2012

Středočeský kraj,  Mladá Boleslav  (MB), Bakov nad Jizerou