Pozůstatky židovského hřbitova na svahu nad návsí kdysi samostatné obce. Nejstarší doložený náhrobek pocházel z roku 1669, pohřebiště fungovalo do konce 30. let 20. století. Roku 2002 proveden značně problematický pokus o rekonstrukci.
Severní část hřbitova
© Ivan Grisa 04/2011
Židovský hřbitov se nachází na svahu mezi Trnovany a Sobědruhy (místní části Teplic). Příjezd autem po Bohosudovské ulici (silnice III. třídy Teplice - Krupka), parkování je možné buď v ulici Mírová (nad hřbitovem), nebo na někdejší sobědružské návsi (pod hřbitovem). Sobědruhy projíždějí autobusové linky MHD Teplice směr Krupka, nejbližší zastávka je na návsi (Sobědruhy, náměstí). Přístup ke hřbitovu vede pěšinou mezi křižovatkou Bohosudovská - Mírová a bývalou "křesťanskou" částí sobědružské návsi (u mostu přes Modlanský potok). Nedejte se zmýlit zákresem polohy hřbitova na "mapách" serveru seznam.cz!

Židovský hřbitov v Sobědruhách

Židovský hřbitov v Sobědruhách', 'Počátky židovského osídlení v Sobědruhách jsou nejasné, sama obec je poprvé doložena roku 1334. První jasná zpráva o Židech pochází z roku 1500, kdy požár zničil jejich dřevěnou modlitebnu. Největší rozmach prožívala zdejší obec od II. poloviny 17. století, kdy sem přišlo několik rodin, vypovězených z blízkých Teplic. Před polovinou 19. století měly Sobědruhy jako jedna z mála obcí v Čechách dokonce židovskou většinu, podíl Židů klesal po roce 1867, kdy padla poslední omezení jejich volného pohybu a usazování ve městech.\r\nŽidovská čtvrť tvořila dlouhou úzkou ulici severně od původního centra obce, dnes pojmenovanou Stará. Její západní strana však většinou zanikla, takže někdejší židovská ulice je z většiny součástí mnohonásobně zvětšené návsi. V proluce u domu čp. 158 stála do roku 1958 synagoga, jejíž poslední podoba pocházela z poloviny 18. století, opravena byla naposledy roku 1922.…  číst dále

Ústecký kraj,  Teplice  (TP), Teplice