Na kopci Horka byla v letech 1690–91 postavenatrojboká kaple Nejsvětější Trojice podle projektu J. B. Matheye. Kromě poutí sloužila od roku 1838 jako i pohřebiště majitelů panství. Křížová cesta, která k ní vede z Chlumce, silně zdevastována.
Druhá stěna
Zajímavá trojboká kaple se nachází na vrchu Horka ve východní části obce Chlumec u Ústí nad Labem. Vrch se vypíná nad chlumeckým kostelem sv. Havla.
Vladimír Studecký, 7.10. 2005
historie

Kapli Nejsvětější Trojice na Horce nechal postavit v letech 1690-91 hrabě František Krakovský z Kolovrat jako výraz vděku, že jeho rodina byla ušetřena morové epidemie. Autorem projektu je s největší pravděpodobností Jean Baptist Mathey. Barokní kaple je trojbokou stavbou,uvnitř polygonální s zaklenutím kupolí s lucernou. Uvnitř jsou nástěnné fresky z r.1691 ilustrující Te Deum, které byly restaurovány r.1901. Nad vchodem je umístěna socha Ježíše Krista. Podél cesty na Horku od kostela sv.Havla se nacházela zastavení křížové cesty s keramickými reliéfy z Mayerlova uměleckého ústavu v Mnichově. Dnes z nich zbyly pouze prázdné kamenné výklenky. Během bitvy francouzských vojsk císaře Napoleona proti spojeneckým armádám Ruska,Pruska a Rakouska, řídil 30.8.1813 průběh bojů od kaple na Horce velitel I.francouzského sboru generál Dominik René Vandamme. Roku 1838 nechal hrabě Josef Klement Westphalen (1875-1863) pod kaplí zřídit rodinnou…  číst dále

Ústecký kraj,  Ústí nad Labem  (UL), Chlumec