Na místě středověkého kostela byla v letech 1687–91 postavena raně barokní stavba. Dnešní podoba klasicistní z poloviny 19. století. Pozoruhodná mříž u vstupního průčelí, vykovaná kolem roku 1760. Areál dotváří bývalý hřbitov a fara.
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 08/2011
Modlany jsou přístupné po silnicích III. třídy z Teplic, Krupky (od silnice I/13) a Chabařovic. Z Teplic sem jezdí autobusy tamní MHD. Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně o nedělích od 8.00.

Kostel svatého Apolináře v Modlanech

Původní středověký kostel nahradila v letech 1687–91 raně barokní novostavba. U jejího západního průčelí byla kolem roku 1760 instalována bohatě zdobená kovaná mříž. Někdy v polovině 19. století byl kostel zvýšen a celkově klasicistně přestavěn, z té doby pochází i většina vnitřního zařízení. Severně od kostela se nachází bývalý hřbitov, ohrazený kamennou zdí, východně pak někdejší fara, přestavěná naposledy zřejmě před II. světovou válkou.

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1978, 15.9. 2011

Ústecký kraj,  Teplice  (TP), Modlany