V zámek byla přestavěna starší tvrz patrně v l. 1658–65 a je dílem architekta Giulia Broggia. V r. 1692 se stal letním sídlem abatyší. Po r. 1945 žili v zámku vězňové propuštění z koncentračního tábora v Terezíně a dnes slouží jako domov důchodců.
Obec Čížkovice je vzdálena 5,5 km od Lovosic a 4 km od Třebenic. Je rodištěm stavitele mnoha památek na Litoměřicku O. Broggia. Vlastní zámek je prvním samostatným dílem jeho otce, stavitele Giulia Broggia, který zde žil. Zámek postavený na místě renesanční tvrze ze 16. stol. Je trojkřídlý, jednopatrový se zesíleným přízemím. Dnes je v něm domov důchodců.
28.2. 2004
historie

Větší část Čížkovic patřila až do husitských válek klášteru sv. Jiří v Praze, jenž držel i blízké Třebenice. Císař Zikmund zastavil r. 1436 tuto část vsi Janovi Kaplíři ze Sulevic na Košťálově, který již držel menší část vsi, kde byla i horní tvrz. Když v r. 1486 došlo k dělení majetku košťálovských Kaplířů mezi syny Buška Kaplíře ze Sulevic, dostal Čížkovice s několika vesnicemi Jan Kaplíř ze Sulevic. R. 1529 byly Čížkovice rozděleny mezi jeho syny Albrechta a Felixe. Albrecht obdržel starou, horní tvrz, Felix si vystavěl v dolní části vsi, Na Lavičkách, renesanční, tzv. dolní tvrz. Felix se však stal po Albrechtově smrti (r. 1554) držitelem celých Čížkovic. V r. 1623 byla Adamu Kaplířovi polovina jeho majetku pro účast na protihabsburském povstání zkonfiskována. Téhož roku koupil statek Čížkovice císařský rada Vof Ilburk z Vřesovic, který je postoupil Marii Magdaleně rozenému z Lobkovic, manželce Jana Rudolfa Trčky z Lípy.…  číst dále

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 25.10. 2005

Další texty historie