Netypicky robustní žulová barokní pilířková boží muka z roku 1735. Hrubě opracovaný silný hranolový dřík se na vrcholu rozšiřuje a je zakončen římsou. Lucerna je půlkruhová, s hlubokou čelní nikou, dnes je bez sošky, která v ní stávala. Boží muka byla památkové chráněna od roku 1958 do roku 1983.
© Milan Caha 01/2020
Graficke pismenko Obec Cejle (německy Zeil) je poprvé připomínána roku 1360. Její jméno vzniklo z německého slova Zeile (řádka, čára, ulice a třída). Obec je východištěm na nedaleký kopec Čeřínek (761 m.n.m.), procházejí jí celkem tři značené turistické trasy a cyklotrasa č. 5090. Do obce zajíždí autobus, nejbližší železnice je v Kostelci nad Jihlavou. V obci je kaplička zasvěcená sv. Markétě (u ní stojí moderní dřevěná plastika světice) a křížový kámen u budovy bývalé školy.
9.1. 2020

popis

Netypicky robustní žulová barokní pilířková boží muka z roku 1735 stojí na nároží domu č. p. 53 v Cejli. Hrubě opracovaný silný hranolový dřík má mírně okosené hrany, na vrcholu se rozšiřuje a je zakončen vloženou římsou. Lucerna je půlkruhová, s hlubokou čelní nikou. Podle historických fotografií v ní bývala drobná soška, dnes je bez ozdob. Boží muka byla památkově chráněna v letech 1958-1983, kdy byla údajně zničena a památková ochrana byla

křížek, boží muka
     Jihlava  (JI)