Nikdy nedostavěná pec a základy doprovodných staveb na okraji lesa nad osadou Velký Radkov měly sloužit výrobě kosmetických přípravků z pryskyřic jehličnatých stromů. Výstavba asi těsně před I. světovou válkou, která ji zřejmě předčasně zastavila.
Pec od východu
© Ivan Grisa 09/2009
Pec se nachází v lese nad cestou mezi Malým a Velkým Radkovem (zelená a modrá turistická značka). Obě osady Hartmanic se nacházejí vysoko nad levým břehem Otavy proti Rejštejnu.

Smolná pec u Radkova

Stavbu nejasného účelu i datování najdeme v lese nad cestou mezi Malým a Velkým Radkovem, nad údolím Otavy na úrovni Rejštejna. Podle místních znalostí, uvedených na informační tabuli, se jedná o nedokončenou pec a technologické budovy manufaktury na výrobu kosmetických prostředků z pryskyřice jehličnatých stromů. Není jisté, zda důvodem k zastavení stavby bylo vypuknutí I. světové války nebo bankrot podnikatele, případně kombinace obého.

Ivan Grisa, dle informační tabule NP a CHKO Šumava v lokalitě, 3.10. 2009

Plzeňský kraj,  Klatovy  ( KT), Hartmanice