Sochy sv. Antonína Paduánského z 2. poloviny 18. století a sv. Jana Nepomuckého pravděpodobně z roku 1791.
socha sv. Antonína Paduánského
© Jan P. Štěpánek 02/2008
Graficke pismenko Mezi kulturní památky města Šenova patří sochy sv. Antonína Paduánského a sv. Jana Nepomuckého. Tyto sochy jsou umístěny na ulici Kostelní poblíž kostela Prozřetelnosti Boží (cca 10m od budovy tzv. staré Šenovské školy). Socha sv. Antonína Paduánského, církevního učitele, žijícího v 13. století, pochází z 2. poloviny 18. století. Socha sv. Jana Nepomuckého, žijícího ve 14. století, mučedníka za zpovědní tajemství, pochází pravděpodobně z roku 1791. Sochy byly restaurovány v roce 1999.
Miroslav BITTER, 26.1. 2007

Sv. Antonín Paduánský - jeho život, legendy, atributy

Svatý Jan Nepomucký – historie, legenda
    Sv. Jan Nepomucký (či Johánek z Pomuku) (narozen přibl. r. 1340, † 20.3.1393) byl generální vikář pražského arcibiskupa a mučedník katolické církve. Narodil se někdy kolem r. 1340 v Pomuku, od r. 1369 působil v Praze jako veřejný notář, později jako oltářník a farář. V l. 1383-1387 studoval církevní právo na Padovské univerzitě, po návratu r. 1387 se stal kanovníkem u sv. Jiljí. R. 1389 se stal kanovníkem a advokátem vyšehradské kapituly