Frýdeckomístecké textilky tvoří unikátní soubor staveb rozptýlených v obou částech města. Představují memento vzestupu obou měst. Stavby pocházející z konce 19. století jsou cenné především pro svou architekturu.
Jedna z bývalých textilek v dolní části Nádražní ulice
© Jan P. Štěpánek 02/2007
Graficke pismenko Frýdeckomístecké textilky jsou krásným dokladem textilní historie města v 19. a 20. století. Tehdy navázali židovští podnikatelé na staletou soukenickou tradici regionu i města a vybudovali v obou městech několik textilních továren. Dokladem úspěchu a bohatství těchto podnikatelů jsou dodnes velké tovární haly z režných cihel u frýdeckého nádraží a v místeckém Koloredově, které patří mezi skvosty průmyslové architektury. Patří sem i vila rodiny Landsbergerů dnes v areálu ředitelství podniku Slezan a.s. a bohužel dnes již zbořená vila Lembergerů.

V současnosti všechny textilky patří pod podnik Slezan a.s. a lze kolem nich kdykoliv projít a prohlédnout si je.

historie

Soukenická tradice byla na Frýdecku i Místecku velmi zakořeněna. Této skutečnosti využil v roce 1832 židovský podnikatel z Haliče Josef Munk, který založil první frýdeckou textilku. O něco později jej ve Frýdku následovali podnikatelé Filip Landsberger, který kolem nádraží vybudoval přímo textilní impérium a firma Neumann. V Místku pak o něco později vybudovali své textilky firmy Lemberger a menší podnikatelé jako Johann Eltzer, Herliczka,