Kostel slouží jako poutní místo a konání procesí. Stojí na místě gotické poutní kaple o níž není znám rok založení.První zmínka o kapli je z roku 1592.Velká přestavba proběhla v druhé polovině 18.stol. 9.10.1999 vysvěcena soška Květnovské Madony.
Kostel Navštívení P. Marie v Květnově
Květnov (dříve také Quina, Kvínov, Quinau), část obce Blatno, leží asi 8 km SSZ od Chomutova v nadmořské výšce 627 m a je známý díky poutnímu kostelu Navštívení P. Marie. Květnovský kostel, který je majetkem obce, byl zařazen mezi nemovité památky II. kategorie. Cesta k poutnímu místu je vroubena lipovou alejí s výstupem po padesáti tzv. růžencových schodech (z roku 1768), připomínajících počet 50 zdrávasů v růženci.
22.7. 2004

Květnov, kostel Navštívení P. Marie

Kostel Navštívení P. Marie je jednolodní stavba s pětibokým presbytářem, gotickými okny a zrcadlovými sakristiemi po stranách kněžiště, který může pojmou až 1000 návštěvníků. Původně stávala koncem 16. století na místě dnešního presbytáře malá gotická kaple. Ověřená zpráva z roku 1592 hovoří o daru Adama a Margarety z Lobkovic, mešním rouchu s vyšitými jmény, znaky dárců a letopočtem. V roce 1669 byl do zbudované věžičky na hřebenu střechy instalován zvon s letopočtem 1524 ze saského Freibergu a vyzdoben oltář. V roce 1674 byl kostelík rozšířen, byla přistavěna sakristie, instalovány varhany a za dva roky rozšířen pozemek kostela. Hranolovitá věž byla na jižní stranu kostela přistavěna roku 1685 a současně byl pořízen ještě druhý zvon. Roku 1695 věnovali jezuité kapli kazatelnu. V roce 1697 měl již kostelík současnou podobu (kromě věže), a byl vyzdoben slunečními hodinami. Poslední významnou barokní…  číst dále

22.7. 2004

Milostná soška Matky Boží

Pokud jde o milostnou sošku Matky Boží a první kapličky na Květnově, pověst vypráví o malém pasáčkovi, který z nelibosti při shánění dobytka na místě dnešního kostela zaklel a jakýsi hlas z křoví jej napomenul. Když křoví rozhrnul, našel v jedné skalní jeskyňce malou sošku Panny Marie. Hoch prosil za odpuštění a z kamení a keříků vystavil kolem mariánské sošky malou kapličku, kam se denně chodil modlit. Když později vyšla celá příhoda najevo, sedlák, u kterého chlapec sloužil, vzal sošku z původního místa a schoval ji doma ve své truhle. Soška ale zmizela ze své úschovny a byla později nalezena na svém původním místě. To se několikrát opakovalo. Když se to lidé ze vsi dověděli, rozhodli se postavit ve vesnici pro sošku kapličku. Ale i dovezený stavební materiál přes noc zmizel a ráno našli vše na místě, kde pasáček našel sošku. Kapli tedy postavili tam. To se prý stalo v roce 1342.

Další texty pověsti

půdorys kostela