Moje místa 0
Malý venkovský zámek byl nad pravým břehem Lučiny postaven někdy kolem roku 1730 jako součást areálu dvora. Zámek se dvorem zchátral během let užívání JZD a v letech 1997-98 byl i se dvorem zbořen.
areál zaniklého dvora a zámku-zbyly jen 2 thuje a část budov dvora
© Jan P. Štěpánek 03/2005
Graficke pismenko Centrum a dominantu obce Prostřední Bludovice tvořil ještě donedávna rozsáhlý komplex dvora a malého zámku. Malý barokní zámek na návrší nad pravým břehem Lučiny, postavený po roce 1740, získal pozdějšími přestavbami vzhled nevýrazné přízemní obdélné budovy kryté valbovou střechou. Zámek zaujímal SZ nároží areálu dvora.
Důsledkem arogance některých zdejších lidí bylo jeho okolí zastavěno čističkou a velkou halou a areál dvora i se zámkem ponechány osudu. Rychle zchátral a v letech 1997-98 byl naprosto nesmyslně zbořen. Místo zámku je dnes rovná a nezastavěná plocha u velké haly po levé straně cesty vedoucí od přehrady do Dolních Bludovic.

historie

Statek a samostatná ves Prostřední Bludovice vznikly v r. 1711, kdy majitel dílu Horních Bludovic Rudolf Pelhřim z Třánkovic prodal tuto část Kašparu Marklovskému ze Žebráče. Po jeho smrti prodala jeho žena Zuzana Alžběta v roce 1741 statek Václavu Karvinskému z Karviné. Někdy v letech 1740-1772 zde Václav Karvínský vystavěl na návrší nad pravým břehem řeky Lučiny dvůr a malý barokní zámeček. Zpočátku byl dvůr patně dřevěný. V roce 1772 prodal

Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Frýdecko-Místecku (J. Tichánek a kol.), 19.8. 2004