Frýdecká synagoga
Židovský synagoga vystavěná v maurském neorománském slohu v l. 1864-65 dle projektu M. Zapletala z Frenštátu p. R. Rozšířena v r. 1893. V noci ze 13. na 14. 6. 1939 vypálena zfanatizovanými frýdeckými Němci. V r. 1940 byly ohořelé zdi strženy. Dnes zarostlá nezastavěná plocha bez výraznější památky.
pohled na místo zanikléí synagogy od severu s frýdeckým zámkem v pozadí
v popředí jediný zachovalý hmatatelný svědek dávné synagogy - opuštěný solitér okrasných javorů, které v minulosti lemovaly uliční průčelí synagogy
© Jan P. Štěpánek 01/2009
Graficke pismenko Synagoga, vystavěná frýdeckou židovskou komunitou ve zdobném maurském neorománském slohu v letech 1864-65, vzala za své během zfanatizované akce místních německých spoluobčanů v roce 1939. Ač mohla býti obnovena, nebylo k tomu svoleno a v roce 1940 byly ohořelé zdi stavby zbořeny. Dnes je plocha po bývalé synagoze nezastavěna a zarůstá travou nad rušnou Revoluční ulicí naproti frýdeckému zámku. Z někdejší frýdecké židovské komunity se rekrutovalo mnoho věhlasných podnikatelských rodin, které daly díky svým aktivitám práci nejen stovkám až tisícům místních lidí, ale především na přelomu 19. a 20. století díky svým stavbám daly charakter mnoha částem ...

historie

Nevelká židovská komunita se ve Frýdku usadila nejpozději na konci 16. století, kdy se o ní činí v listině z roku 1584 první zmínka. Z nejvýznamnějších židovských rodin počátku 18. století je možné zmínit Munky a Löwy, kteří se živili obchodem, vinopalnictvím či výběrem mýta. Další rodiny přišly do Frýdku a okolí po připojení Haliče k habsburské monarchii v roce 1772. Na počátku 19. století už byla zdejší židovská komunita poměrně početná,

Jan P. Štěpánek dle článků J. Poláška (Muzeum Beskyd Frýdek-Místek) a T. Adamce (Státní okresní archiv ve Frýdku-Místku), 11.10. 2019

61-62 Ostravsko