Moje místa 0
Hůře zřetelné tvrziště v JV části vesnice Kosice po tvrzi ze 14. století. Nejdéle na tvrzi je uváděn rod Kosických z Labouně, který tvrz vlastnil 120 let. Tvrz zaniká připojením k panství chlumeckému na počátku 16. století.
Místo, kde byla akropole tvrziště
Graficke pismenko Tvrziště je v JV části vsi a nejlépe jak se k němu dostat, je vyjít se vsi po silnici východním směrem a za posledními domy jít po louce jižně. Dojdete k pozůstatku vodního příkopu a z druhé strany je vidět i původní zídka. Ze severní strany není tvrziště moc patrné.
Petr Nožička, 18.5. 2010

historie

Vznik tvrze v Kosicích jde předpokládat už ve 14. století, ačkoliv první zmínka je až z roku 1407. V roce 1315 je zmiňován Rudolf z Kosic a o jeho vážném sporu s vladyky z Třesic, jenž vrcholí soubojem v Hradci Králové. V roce 1318 se udávají jako majitelé známí škůdci na okolních statcích, bratři Budislav, Bernard a Hroznata. V rozmezí let 1339–1357 je zde uváděn Spytihněv z Kosic, v rozmezí let 1363–1365 Sulek z Kosic a v roce 1376 Čeněk z

popis

Původně pravděpodobně okrouhlé, dnes již neúplné tvrziště. Dochoval se kousek zdiva snad z původní tvrze a zbytek vodního příkopu, který byl napájen říčkou Bystřicí.