Škroupův dům v Osicích postaven na počest slavného rodáka r. 1928 ze sbírky občanů jako památník a kulturní i společenské zařízení s divadelním sálem a tělocvičnou Sokola. Od r. 1966 chátrá, opravena pouze střecha propadlá r. 1988. Stavbu r. 2018 převzal ve snaze o záchranu Pardubický kraj.
Osice - Škroupův dům
© Jiří Špaček, 8/2017
Území Osic bylo osídleno již v předhistorickém období; nejstarší písemná zmínka o vsi se objevuje v souvislosti se založením benediktinského kláštera v Opatovicích r. 1073. Obec Osice, která má nyní asi 490 obyvatel, leží na sever od dálnice D11 v její těsné blízkosti mezi exity 76 u Dobřenic a 84 u Libišan. Neprochází tudy žádná značená turistická trasa.
Osice prosluly jako rodiště Františka Jana Škroupa (1801-1862), autora nápěvu české národní hymny. Škroupův dům se nachází u křižovatky, na níž se stýkají silnice od Syrovátky, Lhoty pod Libčany a Starých Ždánic.
25.11. 2017

historie

Škroupův dům v Osicích byl postaven ze sbírky občanů jako hold místnímu rodákovi, skladateli a spoluautoru české národní hymny Františku Janu Škroupovi v r. 1928 u příležitosti 10. výroční vzniku samostatného Československa. Sbírka byla původně určena pouze pro postavení pomníku. Když však dosáhla výše 143 000 Kč mimo dalších 10 000 Kč slíbených kampeličkou, rozhodl se výbor pro stavbu

Jiří Špaček (zdroj: web obce a další webové stránky), 25.11. 2017
    Královéhradecký kraj,  Hradec Králové  (HK), Osice