Novorenesanční kostel sv. Mikuláše byl stavěn na přelomu 19. a 20. stol., dokončen r. 1903. Nahradil dřevěnou stavbu téhož zasvěcení z r. 1665, přenesenou r. 1894 na Národopisnou výstavu. Z původního kostela zachována většina vnitřního zařízení. Kolem něj funkční hřbitov.
Podůlšany - kostel
© Jiří Špaček, 08/2017
Podůlšany jsou nevelká obec, která se nachází při silnici II/333 mezi Hradcem Králové a Lázněmi Bohdaneč. Ves je prvně historicky doložena již r. 1142, a to ve spojitosti se založením kláštera cisterciáků v Sedlci u Kutné Hory českým šlechticem Miroslavem, jemuž patřila. Východní okraj Podůlšan obtéká Opatovický kanál, který byl vybudován Pernštejny v letech 1498-1514 k pohonu mlýnů, hamrů a valch a k napájení rybníků na Bohdanečsku. Dnes má obec kolem 160 obyvatel a leží mimo turistické stezky. Nejbližší železniční zastávka Čeperka se nachází na trati 031 z Pardubic do Hradce Králové asi 2,5 km východně.
Kostel sv. Mikuláše stojí na funkčním hřbitově na jižním okraji obce. Velmi dobře ho lze z dálky poznat podle netradičního zakončení věže.
13.8. 2017

historie

Kostel sv. Mikuláše v Podůlšanech je doložen od r. 1665. Byla to dřevěná stavba, která v obci stála až do r. 1894, kdy byla rozebrána a přenesena na Národopisnou výstavu do Prahy. Bylo rozhodnuto, že na jeho místě bude postaven nový kostel zděný. Novorenesanční stavba byla dokončena r. 1903. Byla postavena J. Křičkou z Kolína patrně podle plánů arch. Františka Schmoranze. Na místě stavbu vedl stavitel Hoch z

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 3, Academia 1980), 13.8. 2017
    Pardubický kraj,  Pardubice  (PA), Podůlšany