Nynější kostel sv. Václava a Barbory vznikl původně v letech 1748-1749 jako barokní zámecká kaple, zasvěcená sv. Barboře. Ta byla v letech 1903-1904 zásadně obnovena a upravena na farní kostel, který byl nově zasvěcen sv. Václavu. V současnosti církev používá zasvěcení oběma světcům.
Hlušice - kostel
© Jiří Špaček, 9/2016
Obec Hlušice je prvně připomínána r. 1322 a dnes má asi 750 obyvatel. Leží na křižovatce silnic III. třídy. Jedna vede k východu a spojuje Kněžice na silnici II/328 se Smidary na silnici II/280. Silnice mířící k jihu spojuje Žlunice na silnici II/280 a Skochovice na silnici II/324. Železnice v místě není a neprocházejí tudy ani turistické značky. Nevelký kostel sv. Václava a Barbory je poněkud ukryt za ohrazeným areálem zámku. Hlušický zámek (viz heslo Hlušice) je nyní v majetku Ing. Diviše Czernina a slouží zemědělskému učilišti.
6.11. 2016
historie

Barokní kostel sv. Václava a Barbory v Hlušicích vznikl původně v letech 1748-1749 jako zámecká kaple, zasvěcená sv. Barboře. Přestože šlo o zámeckou kapli, byla postavena mimo areál zámku až za jeho ohrazením. Kaple byla v letech 1903-1904 zásadně obnovena a upravena na farní kostel, který byl nově zasvěcen sv. Václavu. V současnosti církev používá zasvěcení oběma světcům. Hlušický kostel je jednolodní obdélná stavba se zkosenými nárožími a pravoúhlým presbytářem. Západní průčelí vrcholí trojúhelníkovým štítem. Vnitřek je plochostropý. Zařízení kostela je převážně novorenesanční z r. 1904. Boční oltáře zhotovil řezbář V. Žabka z Nového Bydžova a obrazy malíř J. Vysekal ml. Kamenná křtitelnice pochází z r. 1905 a je dílem sochařské školy v Hořicích. Varhany do rekonstruovaného kostela dodala firma Josefa Kobrle. V r. 2016 probíhala obnova pláště stavby. Kostel sv. Václava a Barbory byl do r. 2008 kostelem…  číst dále

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 1, Academia 1977 a web farnosti), 7.11. 2016

Královéhradecký kraj,  Hradec Králové  (HK), Hlušice