Bohdanečský rybník

národní přírodní rezervace
Národní přírodní rezervace Bohdanečský rybník leží u města Lázně Bohdaneč. Chráněné území bylo vyhlášeno již r. 1951 a v současné podobě r. 2005. Významná ornitologická lokalita a chráněné slatinné louky a bažinné olšiny, vrbiny a doubravy. Na Polákově poloostrově ptačí pozorovatelna.
Bohdanečský rybník
Národní přírodní rezervace Bohdanečský rybník leží severně od města Lázně Bohdaneč. Na Polákův poloostrov, jedinou veřejnosti přístupnou část rezervace, je to 2,5 km. Jihovýchodní hranici rezervace obchází naučná stezka Bohdanečský rybník a rybník Matka, která jednou částí zachází právě na Polákův poloostrov. Kolem vede silnice II/211 z Pardubic a Lázní Bohdaneč do Chlumce nad Cidlinou.
Jiří Špaček, 15.8. 2022
historie

Národní přírodní rezervace Bohdanečský rybník leží ve východních Čechách u města Lázně Bohdaneč. Zvláště chráněné území zde bylo vyhlášeno již r. 1951. Předmětem ochrany byly především významná ornitologická lokalita s výskytem řady vzácných druhů (například bahňáků) a komplex vodních, mokřadních a lesních ekosystémů, dále pak slatinné louky a bažinné olšiny, vrbiny a doubravy. Od r. 2005 jsou Bohdanečský rybník spolu s rybníkem Matka součástí národní přírodní rezervace Bohdanečský rybník. Rozloha rezervace činí 247,8 ha. Území rezervace je zároveň ptačí oblastí k ochraně populace chřástala kropenatého a jeho biotopu. Současně je i Evropsky významnou lokalitou, kde jsou chráněni kuňka ohnivá, lesák rumělkový, modrásek bahenní a vážka jasnoskvrnná. Bohdanečský rybník má při hospodářské hladině plochu 90 ha a jeho katastrální výměra činí 158 ha. Rybník Matka plochu 7 ha a katastrální výměru 14 ha. Oba rybníky jsou napájeny…  číst dále

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 15.8. 2022

Pardubický kraj,  Pardubice  (PA), Lázně Bohdaneč