Chátrající novogotický letohrádek postavený Karlem Weinrichem r. 1880 mezi Dobřenicemi a Rohoznicí. Obdélná zčásti patrová budova s cimbuřím a okrouhlou věžičkou.
Bývalý lovecký zámeček, pohled od severovýchodu
Fasáda mělce kvádrovaná. Na severním průčelí pískovcový erb rodu Weinrichů.
V lese mezi obcemi Dobřenice a Rohoznice, na samé hranici okresů HK a PU, se nachází zajímavá stavbička. Je to bývalý lovecký zámeček, který svým nenadálým zjevením se v houští každého (ne)mile překvapí. Blízký rybník pak dokresluje představu kdysi romantického místa, kde se za slunného dne procházelo panstvo a okolím se neslo halali. Možný přístup: Jižně od Dobřenic překonávají dálnici D11 dva mosty. První převádí silnici Dobřenice - Pravy a druhý prašnou cestu, která vede lesem okolo zámečku a rybníku do Rohoznice.
Adam Prokeš, 5.11. 2006
popis

Letohrádek je obdélná novogotická stavba, v severní části patrová. Fasády zdobí omítka sytě červené barvy napodobující bosáž, zdi jsou zakončeny cimbuřím. V kruhové nice v severním průčelí je erb stavebníka Karla D. Weinricha. V částečně podsklepeném přízemí je mezi dvěma čtvercovými místnostmi sevřená vstupní chodba vedoucí k točitému schodišti do patra umístěnému v šestibokém přístavku ve středu východní fasády. V podobě štíhlé okrouhlé vížky schodiště pokračuje dále na terasu na střeše prvního patra. To tvoří pouze dvě místnosti nad chodbou a severní místností přízemí, místnost nad chodbou je zaklenuta křížovou klenbou se štukovými žebry. První patro bylo také přístupné zvenku po dvouramenném schodišti lomícím se kolem severovýchodního nároží letohrádku. Budova je dnes značně zdevastovaná, jsou poškozeny fasády, vnější schodiště, zřítila se část podlahy patra i schodiště v okrouhlé vížce, do budovy zatéká. Keramický krb ve vstupní…  číst dále

historie

Roku 1863 koupil panství Dobřenice v dražbě Karel Daniel Weinrich. Krátce poté si v Dobřenicích postavil nový zámek dokončený v letech 1868. V rámci úprav okolí zámku na rozsáhlý lesopark byl roku 1880 postaven i novogotický lovecký letohrádek. Najdeme jej v lese mezi Dobřenicemi a Rohoznicí poblíž Klechtáveckého rybníka s tvrzištěm neznámého stáří. Roku 1928 koupil Dobřenice předseda správní rady plzeňské Škodovky JUDr. Karel Löwenstein. Jeho dětem bylo po roce 1945 panství zkonfiskováno, letohrádek postupně využívaly Státní lesy a JZD. Dnes patří letohrádek i dobřenický zámek dceři Karla Löwensteina paní Karle Katschnerové.

přízemí letohrádku, stav 26.3.2005
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek