Lichoběžníkové tvrziště vzniklé před husitskými válkami, bylo součást majetku opatovického kláštera. Poté patří k panství Kunětická Hora. Kolem roku 1480 je držena jako zástava Mikulášem Otcem z Chrastu. Kolem r. 1900 byly na tvrzišti nalezeny kameny, cihly, silný řetěz a další předměty.
Pohled na centrální pahorek tvrziště přes rybník
Nejlepší cesta k tvrzišti je sejít od zámečku JZ k rybníku a podél břehu dojít k potoku, přejít ho – centrální tvrziště se nachází mezi tímto a dalším potokem, přes který vede lávka.
Petr Nožička, 13.4. 2011
popis

Centrální tvrziště je tvořeno lichoběžníkovou plochou ohraničenou na východě rybníkem, na jihu potokem. Na západě 1–2 metry hlubokým příkopem. Na severu navazuje hráz zaniklého rybníka, který byl na západě, a je zakončena menší trojúhelníkovou plošinou zakončenou valem.

Petr Nožička, čerpáno z:Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí II, Argo 2000, 5.4. 2011

historie

Tvrz vznikla pravděpodobně před husitskými válkami jako opěrný bod pro udržování rozsáhlého majetku opatovického kláštera, kterého majetkem byla až do husitských bouří. Poté patřila ves k panství Kunětická Hora. Kolem roku 1480 drží ves jako zástavu Mikuláš Otec z Chrastu. Kolem roku 1900 byly na tvrzišti nalezeny kameny, cihly, silný řetěz a další předměty.

Petr Nožička, čerpáno z:Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí II, Argo 2000, Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VI., Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 5.4. 2011

půdorys tvrziště podle krokování, stav r. 1983
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek