Romantický zámek vystavěný ve stylu anglické novogtiky podle vzoru anglického zámku Grewe Hall. Cenné vnitřní vybavení a mobiliář svezený z rakouských a německých zámků.
nejznámější pohled na Hrádek
Prohlídkové okruhy: I. okruh - Reprezentační sály - Prohlídka přízemí zámku, zahrnuje vstupní halu, Rytířský sál, Zlatý sál, Mühlgrubský salon, jídelnu, hernu, knihovnu, dubové schodiště, kancelář správce, kapli sv. Anny, sakristii, halu před kapli a aktuální sezónní výstavu. V bohatě zdobených a vybavených interiérech je prezentována ukázka bydlení šlechty v 2. pol. 19. stol. 1. okruh je bezbariérový, doba prohlídky je cca 45 min., min. 5 / max. 25 osob ve skupině. II. okruh - Reprezentační sály a soukromé pokoje - Prohlídka přízemí zámku (I. okruh) a 1. patra zámku, kde si návštěvníci mohou prohlédnout apartmá hraběte (předsíň, salon, pracovna, koupelna, ložnice), apartmá hraběnky (pracovna, salon, ložnice, toaletní pokoj, koupelna), dále dětský pokoj, pokoje komorné, letní jídelnu - obrazárnu, lovecký pokoj, pokoje pro hosty: 1. toaletní pokoj, Zelený kabinet, Zlatý kabinet, 2. toaletní pokoj, Zelenou ložnici, Šedý kabinet), rodinné pokoje (dámský kabinet, rodinný salon, pánský kabinet), Orientální salon, západní schodiště, kancelář správce, kapli sv. Anny, sakristii, halu před kaplí a aktuální sezónní výstavu. Doba prohlídky je cca 90 min., min. 5 / max. 25 osob ve skupině. Okruh není vhodný pro děti do 6 let.
historie

Hrádek u Nechanic má v podstatě nezajímavou, ale velmi unikátní historii, protože až do roku 1945 byl vlastněn výhradně rodem, který ho nechal postavit. Zámek byl postaven v letech 1839 – 1857 Františkem Arnoštem hrabětem z Harrachu jako reprezentační letní sídlo Harrachů. Jako předlohu pro stavbu použil rakouský architekt Karel Fischer nikdy nerealizovaný projekt přestavby anglického zámku Crewe Hall. Fischer, který byl pověřen vedením stavebních prací, plány upravil a navrhl i výzdobu zámeckých interiérů. Kromě tohoto vybavení, zhotoveného místními řemeslníky, byla na zámek svezena řada starožitností, především z Itálie a Rakouska. Často se jednalo o celé portály, stropy či kompletní vybavení celých místností. Zároveň se stavbou zámku byla část okolního lesa upravena jako anglický park a ve zbývající části byla založena obora a bažantnice (dnes je u zámku pěkné golfové hřiště ). V roce 1945 byl zámek na…  číst dále

Veronika Vaňková, 15.8. 2008

Královéhradecký kraj,  Hradec Králové  (HK), Hrádek