Stavba vybudována r. 1720 jako barokní zámecká kaple, později sloužila i obci jako kostel Rodiny Páně, od r. 1842 nově zasvěcena sv. Anně. Vnitřní vybavení převážně z doby stavby. V sousedství stávala dřevěná zvonice asi z 18. stol., pro zchátralost nahrazena replikou r. 2004.
Skřivany - vstupní průčelí kostela sv. Anny
© Jiří Špaček, 8/2017
Skřivany jsou velká obec s více než tisícovkou obyvatel, která leží nad pravým břehem Cidliny asi 3 km severně od Nového Bydžova. Prochází jimi silnice II/327 od Chlumce nad Cidlinou a železniční trať 040 z Chlumce nad Cidlinou přes Ostroměř do Trutnova, která má ve Skřivanech zastávku. Oblastí neprocházejí žádné turisticky značené stezky. Dominantou obce je zámek (viz samostatné heslo), vzniklý přestavbou starší tvrze, který má nyní novogotickou podobu. Kostel sv. Anny stojí na návsi při jižní stěně bývalého cukrovaru.
19.10. 2017
historie

Kostel sv. Anny ve Skřivanech vznikl r. 1720 původně jako barokní zámecká kaple Nanebevzetí Panny Marie, která sloužila pouze pro potřeby zámku. Stavba vznikla podle plánů, které vypracoval Donato Morazzi. Stavebníkem byl Jan Václav hrabě z Bubna a Litic, jehož erb je umístěn nad vchodem. Teprve později začala stavba sloužit i obci jako kostel Rodiny Páně. V r. 1842 byl kostel nově zasvěcen sv. Anně. Současný kostel je jednolodní obdélná stavba s pravoúhle uzavřeným presbytářem se sakristií a oratoří po stranách. Západní průčelí vrcholí štítem, v němž se nachází nika se sochou Anděla strážce z r. 1720. Presbytář, jehož rohy jsou zkoseny, je sklenut valenou klenbou se stýkajícími se lunetami, loď je zaklenuta plochou klášterní klenbou s lunetami. Zařízení pochází z doby stavby. Původní obraz na hlavním oltáři byl r. 1894 nahrazen kopií podle Petra Paula Rubense. Empírová kazatelna pochází z 1. poloviny 19. stol. V rozích při…  číst dále

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 3, Academia 1980 a informační tabule u kostela), 19.10. 2017

Královéhradecký kraj,  Hradec Králové  (HK), Skřivany