Barokní zámek vystavěl r. 1737 Kryštof Norbert Voračický z Paběnic. Je to podélná jednopatrová budova, se středním dvoupatrovým rizalitem, vrcholícím v trojúhelníkovém štítě, obrácený hlavním průčelím do zahrady. V současné době velice chátrá.
Celkový pohled na zámek
Obec Barchov se nachází 20 km západně od Hradce Králové a 8 km jižně od Nového Bydžova. Barokní zámek postavený v roce 1737 Kryštofem Norbertem Voračickým z Paběnic. Zámek byl postaven jako podélná jednopatrová budova, se středním dvoupatrovým rizalitem, vrcholícím v trojúhelníkovém štítě, hlavním průčelím obrácený do zahrady. V současné době je v rukou skupiny restituentů, potomků posledního majitele a od té doby velice chátrá. Zámek je veřejnosti nepřístupný.
historie

V Barchově stávaly dvě středověké tvrze, jedna v místě dnešního stavení čp. 41, kde se dosud říká Na valech. V 16. století náležel Barchov Mareši Dobřenskému z Dobřenic. Na počátku 17. století koupil barchovské zboží Burian Slibovický ze Skřivan a od něho roku 1611 Albrecht Bzenský z Poruby. Od roku 1675 patřil Barchov Ferdinandu Rašínovi z Riesenburka. Když Rašín statek v roce 1702 prodával, zbylo z druhé tvrze už jen skrovné dřevěné stavení, kryté šindelem o několika málo místnostech. Barokní zámek dal r. 1737 poblíž staré dřevěné tvrze vystavět Kryštof Norbert Voračický z Paběnic. Po vystavění zděného zámku zůstala sešlá dřevěná tvrz jako byt panského úředníka. V polovině 18. století drželi Barchov Libštejnští z Kolovrat, páni z Vlkanova, pražská Invalidovna, Kinští, Černínové a nakonec Václav Teuchert. V roce 1911 zakoupila Barchov Pozemková banka, která jej o osm let později prodala rodině Picků.…  číst dále

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda 1984 (doplněno redakcí), 28.1. 2006

plán přízemí, šrafovaně konstrukce 18. století

Vývoj událostí místa