Novorománský kostel sv. Jakuba staršího z r. 1905 nahradil starší stavbu gotického původu zásadně přestavovanou v letech 1844-1848 a zbořenou r. 1894. Vnitřní zařízení převážně z doby stavby, jeho zlomky též z poloviny 19. stol. ze zbořené stavby. Filiální kostel farnosti Nechanice.
Stračov - kostel
© Jiří Špaček, 09/2017
Obec Stračov je prvně doložena r. 1358. Nyní má asi 250 obyvatel a leží na silnici II/323 v úseku od Nechanic k silnici I/35 u Hořic. Nejbližší železniční zastávka Sadová na trati 041 z Hradce Králové do Jičína je vzdálena asi 5 km východně. Obec se nachází v oblasti bez turisticky značených cest. Novorománský kostel sv. Jakuba staršího s daleko viditelnou věží představuje dominantu obce a stojí uprostřed parkově upravené návsi.
8.9. 2017
historie

Stračov je doložen již od poloviny 14. stol. a zřejmě v té době tu vznikl také gotický kostel dnes již neznámé podoby. Ves poté vzkvétala, takže ji r. 1495 král Vladislav II. Jagellonský povýšil na městečko. V r. 1838 ji získali Harrachové a vlastnili ji až do parcelace r. 1923. Za jejich vlády v letech 1844-1848 došlo k podstatné přestavbě kostela, která je v některých pramenech označována za novou stavbu. Přesto kostel brzy opět zchátral, takže byl r. 1894 zbořen. Nahradila ho novorománská novostavba, která byla dokončena r. 1905. V letech 1997-1998 byl kostel společnou péčí obce a církve rekonstruován a opatřen slavnostním osvětlením. Současný kostel je jednolodní obdélná stavba s půlkruhově uzavřeným presbytářem a hranolovou věží v průčelí. Presbytář je sklenut valeně, loď je plochostropá. Zařízení je převážně z doby stavby, jeho zlomky pocházejí ze zbořeného kostela z poloviny 19. stol. To platí i o…  číst dále

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 3, Academia 1980 a web obce), 12.9. 2017

Královéhradecký kraj,  Hradec Králové  (HK), Stračov