Pozdně barokní kostel v Kněžicích vznikl v letech 1769-1780 nákladem hraběte Kamila Colloreda na místě starší dřevěné stavby. Stavitelem byl nejspíše František Kermer. Na vnitřní výzdobě se podíleli malíři Josef Kramolín a František Krátký. Dnes filiální kostel farnosti Městec Králové.
Kněžice - kostel
© Jiří Špaček, 9/2016
Obec Kněžice na Záhornickém potoce asi s 350 obyvateli je prvně zmiňována r. 1295, kdy je připomínán Zdislav z Kněžic. Ve 14. století tu vznikla tvrz (viz heslo Kněžice), která zanikla po r. 1544. Stávala severně od kostela. Kostel prvně připomínaný r. 1359 vznikl nepochybně v souvislosti s touto tvrzí. Dnes má kostel pozdně barokní podobu a stojí na bývalém hřbitově v centru. Kněžice leží na křižovatce silnice II/328 z Městce Králové do Jičíněvsi a silnice III. třídy spojující Dymokury a Nový Bydžov. Železnice ani turistické značky v obci nejsou.
10.11. 2016
historie

Kostel sv. Petra a Pavla v Kněžicích je prvně připomínán r. 1359. Zřejmě dřevěná stavba byla v letech 1686-1688 přestavována. Dnešní pozdně barokní kostel vznikl v letech 1769-1780 nákladem hraběte Kamila Colloreda (1712-1797). Stavitelem byl nejspíše František Kermer (1710-1786). Kostel je jednolodní obdélná stavba s půlkruhově uzavřeným presbytářem, s obdélnou sakristií při severní straně a hranolovou věží před západním průčelím. Stěny jsou členěny zevně lizénami a uvniř pilastry. Vnitřek je sklenut plackami do pásů. Nástropní malby z r. 1856 zhotovil František Krátký (1830-1913). Pokud jde o vnitřní zařízení, pět oltářů bylo namalováno al fresco patrně Josefem Kramolínem (1730-1802). Obraz na hlavním oltáři z poloviny 18. stol. přemaloval r. 1856 František Krátký, autor nástropní výzdoby. Ten také ve stejné době namaloval některé obrazy na bočních oltářích. Dřevěné součásti, zejména tabernákl hlavního oltáře, kazatelna…  číst dále

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 2, Academia 1978), 11.11. 2016

Středočeský kraj,  Nymburk  (NB), Kněžice