Břevnovští benediktini nechali v roce 1687 na místě tvrze postavit barokní zámek, který byl v roce 1740 dále rozšířen.
Obec a zámek Sloupno leží 2,5 km severně od Nového Bydžova. Obec je přístupná autobusem z Nového Bydžova nebo krátkou procházkou po silnici směrem na Jičín. Zámek spatříte hned, jakmile opustíte poslední domy Nového Bydžova. Ve 20. století zámek silně zchátral, ale v posledních letech jej soukromí vlastníci zdařile opravili. Zámek je jednopatrový, vnější průčelí poměrně jednoduché a prosté. V okolí se nachází dvě zajímavé lokality. Jednak je to město Nový Bydžov a jednak cestou na opačnou stranu Skřivany se zámkem původně z 16.století, pseudogoticky přestavěným. V Novém Bydžově naleznete několik zajímavých památek. Gotický kostel sv. Vavřince z let 1305-1311 a v 18. století zbarokizovaný. Kostel Nejsvětější Trojice z r. 1601 a v letech 1717-1726 barokně přestavěný jako jednolodní stavba se dvěma věžemi. Novogotickou radnici z roku 1865. V chodbě je do zdi vsazena kamenná hlava mnicha - jediný pozůstatek bývalého kláštera minoritů. Barokní mariánský sloup na náměstí z let 1697-1716 se sochami českých patronů. Židovský hřbitov s nejstaršími náhrobky pocházejí z roku 1520, po židovském hřbitově na Starém Městě pražském je nejstarší dochovaný v Čechách.
30.10. 2005
turistické

Zámek je v majetku obce od roku 1995 a díky aktivnímu přístupu místních se zámek podařilo opět přivést k životu.

Metudka, 22.6. 2009

historie

Poprvé se v obci Sloupno připomíná tvrz v roce 1555. Od té doby měnila celou řadu majitelů, až v roce 1672 byla postoupena břevnovskému benediktinskému klášteru. Břevnovští benediktini nechali v roce 1687 na místě tvrze postavit barokní zámek, který byl v roce 1740 dále rozšířen.

Královéhradecký kraj,  Hradec Králové  (HK), Sloupno