Po r.1497 tvrz zaniklá beze stop. Koncem 16.st. vybudována renesanční budova. Po r. 1691 přestavěna a rozšířena v barokním slohu, označovaná jako zámek. Do r.1855 sloužil potřebám místního pivovaru. V druhé pol.19.st. zámek změněn v obytnou budovu.
Ves je poprvé doložena v r. 1339. Z r. 1480 pochází první a zároveň poslední písemná zmínka o tvrzi. Po roce 1497 tvrz zpustla a beze stop zanikla. Připomíná ji jen malé návrší zastavěné bytovou výstavbou. Při semínském dvoře byla koncem 16. stol. vybudována renesanční budova, která sloužila správě semínského dvora, náležející pardubickému komornímu panství. Po r. 1691 došlo k přestavbě a rozšíření původní budovy v barokním slohu. Od té doby byla označována jako zámek. Jako sídlo správy dvora sloužil zámek až do r. 1780, kdy byl dvůr rozparcelován. Do r. 1855 sloužil administrativním potřebám místního pivovaru. V druhé pol. 19.stol. byl zámek změněn v prostou obytnou budovu a tomuto účelu slouží dodnes. Zámeček stojí uprostřed obce. Jedná se o architektonicky nevýraznou jednopatrovou dvoukřídlou budovu krytou polovalbovou střechou. Na ...

Semín
    Na místě nynějšího zámečku v Semíně nad Labem (u Přelouče) stávala tvrz zemanská, na níž seděl r. 1339-1359 Heřman ze Semína ; téhož bratr Přešek seděl v Chomuticích. 3) Po něm nastoupil Mikuláš Tatka ze Semína, jenž přichází r. 1379 jako patron kostela zdejšího. V následujících dobách připomíná se několikrát (1395-1404) Jan Sirotek ze Semína, jenž seděl na blízké Žehouni; týž by se však

August Sedláček, Hrady zámky a tvze Království českého I., 8.2. 2017
    Pardubický kraj,  Pardubice  (PA), Semín