Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/funkce_oid_first.php on line 158
dům U Zeleného stromu, Prostějov
Dům u Zeleného stromu je úzce spjat s historii výroby lihovin. Roku 1518 bylo majiteli uděleno pánem Vilémem z Pernštejna právo vyráběti slad, vařiti pivo a páliti "kořalku". A palírna zde byla až do 50tých let 20. stol.
Dům U Zeleného stromu - Prostějov
© Ivo Rozehnal, 09/2007
Graficke pismenko Nedaleko prostějovské radnice, již na Žižkově náměstí, stojí nevýrazný dům s bohatou historií. Jeho původní název se udržel dodnes, i když dům již dávno neslouží svému účelu. Je to dům U Zeleného stromu.
Ivo Rozehnal, 11.9. 2007

historie

Dům U Zeleného stromu – to je obrovský pojem, chlouba města Prostějova! V roce 1518 udělil pán Vilém z Pernštejna tomuto domu právo vyrábět slad, vařit pivo a pálit „kořalku“. Tehdy byl majitelem Hajný Jež ze Seloutek, který dům odkoupil. Tento dům překonal celá staletí a výrobu destilátu neohrozily ani války, ani požáry. První kořalky se vyráběly pálením zkaženého piva a vína. Když po skončení třicetileté války se stal majitelem domu Michal